Portfolio

МКК: Афганистан

Снимки: Кейси Ангелова

На поредното събитие на Мулти култи китчън на 2 октомври 201 2 г. афганистанската общност в София ще ни потопи в своите традиции и култура. Нашите домакини са приготвили няколко вида типична храна, която ще имате възможност да опитате. Документален филм ще допълни новопридобитите ви знания за афганистанската кулинария, като обясни особеностите на различните ястия в 8 от най-големите региона в страната, ще демонстрира разликата в диалектите, както и в традиционните носии. След това ще имате възможност да се насладите на традиционен танц и музика на живо. Набраните средства от това събитие ще бъдат дарени на Съвета на жените бежанки и използвани за подпомагане на търсещите закрила и бежанците в България.
Рецепти

Sabzi (спанак)

3 с.л. олио
2 връзки пресен лук
1 с.л.чесън
2 връзки пресен кориандър
2 големи щипки сух копър
300 г. спанак
½ ч.л. червен пипер
2 с.л. кимион
1 1/2 ч.л. смляни семена от кориандър
1 ч.л. пилешки бульон на прах

Сложете 3 с.л. олио в тиган и го загрейте на среден огън. Нарежете лука на ситно и го задушете, докато не стане прозрачен. След това добавете ситно нарязания чесън и го оставете да се пържи за 2-3 мин. После добавете ситно нарязания кориандър. След като той поомекне прибавете замразения спанак. Обърнете го след около 5 мин., за да се размрази изцяло. Изсипете чаша вода, за да спрете пърженето. Сложете червения пипер, семената от кориандър и кимиона и разбъркайте. Прибавете копъра, като го разтриете в ръцете си, за да пусне аромата си. Накрая добавете пилешкия бульон на прах вместо сол. Бъркайте, докато по-голямата част от водата не се изпари и спанакът не се сготви напълно.

Кюфтета с бял ориз (Kofta Challow)

За кюфтетата (kofta):

450 г мляно агнешко или говеждо месо
1 средно голяма глава лук, накълцана
1 с.л. ситно нарязан чесън
1 яйце
3 ч.л. семена от кориандър
1 с.л. пилешки бульон на прах вместо сол (на вкус)
1/2 ч.л. смлян черен пипер
1 шепа пресен кориандър, ситно нарязано

За сос корма (korma):

Олио
2 средни глави лук, нарязани на ситно
1 с.л. доматено пюре
1 с.л. пилешки бульон на прах вместо сол
2 ч.л. червен пипер
3 ч.л. кимион на прах
3 ч.л. кориандър на прах

Сложете всички съставки за кюфтетата в купа и ги разбъркайте много добре заедно. Така кюфтетата ще станат меки. Оформете ги, така че да бъдат колкото се може по-кръгли и с дебелина около 5 см. След това оставете месото настрана, докато приготвяте соса.

За соса корма загрейте олиото в голям тиган (кюфтетата не трябва да се допират помежду си в тигана, ако е възможно). Запържете лука, докато стане червеникаво-кафяв на цвят, но не го изгаряйте. В отделна купа сложете 2 чаши вода и добавете подправките и доматеното пюре и разбъркайте, докато пюрето се разтвори. Към тази смес добавете пържещия се лук, разбъркайте  докато спре да се пържи. Добавете кюфтетата, като се уверите, че не се допират, а след това добавете вода, която да покрива кюфтетата на 2/3.

Поставете тигана на средно силен огън и го покрийте с капак и оставете да се готви в продължение на 20 минути. Свалете капака и внимателно обърнете всяко кюфте, така че долната част да не загори. Разбъркайте леко и оставете капака леко открехнат за още 25 минути, така че парата да може да излиза.

Готвенето отнема между 45 мин до 1 ч. Ще разберете, че е готово когато сосът стане плътен. Не забравяйте да обърнете кюфтета няколко пъти, за да не загорят. Сервирайте с бял ориз (challow).

Rote (Сладък хляб)

5 ¼ ч.ч. брашно
2 ч.л. бакпулвер
1 пакетче мая
1 ½ ч.ч. захар
¼ ч.л. кардамом
¾ ч.ч. олио
жълтък на 1 яйце
1 с.л. кисело мляко
Sia dona
Сусам за потъсване

Загрейте фурната на 220oC.
В голяма купа смесете брашното, бакпулвера, маята и захарта. Добавете кардамома и разбъркайте добре. Леко подгрейте олиото в малък тиган. Не го изгаряйте, само го затоплете и го добавете към сместа. Загрейте водата и я излейте постепенно, докато разбърквате сместа. Когато всичко е добре смесено, добавете жълтъка и киселото мляко. Размесете тестото, докато не омекне и го сложете в купа, покриийте го и го оставете да си почине за 10 минути. След това разточете в кръгли форми с дебелина около 2 см. Най-добре е да го направите в тава, предварително намазана с мазинина или застлана с хартия за печене. Като го сложите в тавата, го набодете навсякъде с вилица и поръсете с шепа sia dona и сусам, ако обичате. Пече се около 12-15 мин., докато хлябът не стане златист.

Най-добре върви с чаша чай; има трайност около 3-5 дни.