Portfolio

Мулти култи китчън: България

Снимки: Кейси Ангелова

След като ви представихме културата и кухнята на страни и общности от Азия, Африка, Северна и Южна Америка, дойде време да ви поканим на българска трапеза на 9 декември 2012 г. Ще започнем с интересна презентация на Иглика Мишкова, етнолог и куратор от Националния етнографски музей, а после ще се чукнем с греяно вино, ще хапнем вкусно и ще си поприказваме. Купете подаръци от малкия коледен базар, докато децата се забавляват в работилницата за сурвачки.

Рецепти

Празнична погача

1 кг брашно
2 яйца
7 г суха мая (едно пакетче)
200 мл хладка вода
щипка сол
1 ч.л. захар
2-3 с.л. олио
300 мл хладко мляко
1 пакетче масло

В 100 мл прясно мялко натрошете маята и добавете 1 ч.л. захар. Сипете брашно до получаване на рядка каша. Така приготвеният квас престоява на топло, докато шупне и удвои обема си. Пресейте брашното и в средата оформете кладенче. Добавете щипка сол, 1 яйце и 1 белтък. Изсипете кваса, останалото хладко мляко и хладката вода. Меси се, докато по тестото се появят мехури. Разделя на 3 равни части. От всяка се разточва кора (правоъгълна) с диаметър 25 см. Вземета първата кора, намажете я с масло и върху нея поставете втората, като също я намажите с масло. Завършете с третата кора, отново намазана с масло. Усучете ги на руло. След това нарежете на 8 равни части и подредете в тавата. Оставете погачата на топло да втасва, докато удвои обема си. Отгоре намажете с разбит жълтък с 2-3 капки олио. Пече се около 1 час в предварително загрята фурна на 190 градуса. След изпичане се поръсва със студена вода и се завива с кърпа.

Чушки с боб

2 1/2 ч.ч. фасул
1/2 ч.ч. олио
10-12 сухи червени пиперки
2 глави лук
1 ч.л. червен пипер,
джоджен
сол на вкус

Фасулът се вари до пълна готовност. След това се прецежда и се стрива. Пиперките, предварително почистени от дръжките и семето, се накисват в топла вода да омекнат. Прави се запръжка от олиото, нарязания на ситно лук, червения пипер. Изсипва се върху фасула. Избърква се с джоджена и солта и се пълнят пиперките. Нареждат се в тава и се пекат за 20 мин.

Ошав

100 г сушени кайсии
200 г сушени сливи
100 г сушени круши
100 г сушени ябълки
100 г мед
1/4 лимон
канела

Сушените плодове се слагат в тенджера. Налива се 500 мл вода. Слага се медът и ври на загрят котлон. След като кипне, се оставя да поври още 15 минути, след което се оттегля. Лимонът се измива много добре. Отрязват се при най-широката част на лимона 2 кръгчета. Поръсва се с канела. Слагат се в ошава и съда се похлупва. Оставя се така за 30 минути.