Portfolio

Мулти култи китчън: Ирак

Снимки: Калин Миланов & Светлин Николаев

Първото официално Мулти култи китчън събитие се проведе на 12 март 2011 г. в партньорство на Арабис. Нашите иракски домакини ни разказаха за културата и кухнята си, показаха ни кратко филмче за традиционната храна и ни поканиха да опитаме страхотните им ястия.

Рецепти

САЛАТА С ЦВЕКЛО (ШУАНДА САЛАТ)

Домати
Краставици
Лук
Цвекло
Нахут (по желание)
Лимон
Оцет
Зехтин
Сол

Доматите, краставиците и лукът се нарязват. Цвеклото може да се настърже сурово или да се свари и да се нареже на дискчета. Ако обичате нахут, можете да добавите малко. За дресинга се смесват еднакви пропорции лимон и оцет, плюс зехтин и сол на вкус.

ХОММОС

1 кг нахут
1/2 кг картофи
Чесън
Тахан на вкус
Кимион
Зехтин
Лимон
Сол
200 гр кофичка кисело мляко
Червен пипер
Арабски хляб за сервиране

Нахутът се накисва от предната вечер. На следващия ден се измива и сварява. Картофите също се слагат да се сварят, докато омекнат добре. Всичко се оставя да изстине. Чесънът се прави на каша. Нахутът и чесънът се слагат в голямата кана на кухненски робот и се смилат. Прибавя се тахан в съотношение 1:2 с нахута или на вкус. Картофите се смачкват на ръка до пюре и се прибавят към сместта. Добавят се кимион, зехтин, лимон, сол. Прибавя се около 200 гр. кисело мляко. Ако има нужда, се добавя малко вода. Когато е готова, сместта се слага в хладилника за 15 мин. После е готова за консумация. Сипва се на порции в чинии, разстила се и в образувалите се гънки се сипва малко зехтин. Поръсва с червен пипер. Консумира се с арабски хляб.

ПИЛЕ БРИАНИ

1 пиле (сварено или печено, накъсано на малки парченца)
1 кг обикновен ориз
Куркума
Сол
Бриани (специална подправка, която можете да намерите в магазините за подправки на ул. „Цар Симеон“)
1 пакет тънко фиде
2-3 картофа
1-2 моркова
Шепа стафиди
Шепа орехи
Подправки

Оризът се измива, поставя се в тенджера, добавят се куркума, сол и Бриани, налива се вода и се сварява до готовност. Фидето се запържва в зехтин, докато придобие кафяв цвят. След това се добавя вода, колкото да го покрие, както и сол на вкус. Вари се около 5 минути на слаб огън. Картофите се пържат. Морковите се сваряват. В тава се подрежда първо пласт ориз, после – пласт фиде, картофи, моркови и шепа стафиди и орехи. Добавят се парчетата пиле, както и Бриани. Запича се за 10-15 минути.

МАДГУГА (ДЕСЕРТ)

1/2 кг пресни сочни фурми
Тахан
Сусам

Костилките на фурмите се отстраняват. Външната им обвивка се обелва. Фурмите се смилат в кухненски робот до получаване на хомогенна смес. Добавя се тахан на вкус. Оформят се топчета, които се овалват в сусам. Съхраняват се в хладилник.