Portfolio

Мулти култи китчън: кюрди

Снимки: Robots on Film

На 30 октомври 2011 г. кюрдските ни домакини ни разказаха повече за своя народ, който няма държава. Чухме за историята, културата и кухнята, опитахме вкусотии, те ни попяха и потанцуваха.

Рецепти

Супа от червена леща

500 гр червена леща
около 2 л вода
1 глава стар лук
1-2 скилидки чесън
сол
куркума
кимион
4-5 с.л. олио или масло
сок от 1/2 лимон

В тенджера се слагат лещата, водата, нарязаните на ситно лук и чесън и се оставят да врат на тих огън около 30-35 минути, докато лещата се развари и стане на каша. Към края на варенето се добавят подправките – куркума, кимион, чесън и сол. Междувременно в едно тиганче се загрява мазнината и малко преди супата да се свали от огъня, се добавя в тенджерата и се оставя да поври още 1-2 минути. Щом супата се свали от огъня, се подправя със сока на 1/2 лимон.

Супа от кисело мляко // Бурания

500 гр кисело мляко на стайна температура
1 жълтък на стайна температура
1,5 л вода
1 ч.л. сол
1 глава стар лук
500 гр тиквички
2 чушки
2 домата
1 ч.ч. сварена кафява леща
1 ч.ч. сварен нахут
червен пипер
малко зехтин, олио или масло

Киселото мляко се поставя в тенджера на огъня заедно с жълтъка и се бърка, като постепенно се добавя водата. Когато сместта кипне, се добавя сол и се бърка в една посока с дървена лъжица 4-5 минути, като се внимава да не се пресече. В друга тенджера в малко мазнина се задушават всички зеленчуци, нарязани на ситно, плюс сварените леща и нахут и червеният пипер. Когато омекнат достатъчно, се добавят към млякото. Ако е нужно – посолява се още веднъж. Супата се сервира студена.

Оризови кюфтета // Котълк

1 глава стар лук
1 пакетче кайма (250 гр.)
1 шепа стафиди
1/2 връзка магданоз
черен пипер
сол

300 гр бял ориз
1 л вода
1 ч.л. куркума
сол

1-2 яйца

Нарязаният на ситно лук се запържва в тиган с каймата, стафидите, магданоза, солта и черния пипер и се оставя да изстине. Оризът се вари във водата около 15 минути. В тенджерата трябва да остане вода, а не оризът да я изпие цялата. Проверява се дали е достатъчно сварен, така че да може да се смачка с пръст. Щом е готов, се добавя куркумата и солта. Разбърква се хубаво. После водата се изцежда, а след като изстине, оризът се смачква до получаване на тесто.

Взима се малко ориз, от който се прави плосък диск. В центъра му се слага малко от каймата и се завива така, че да се получи топче, в чийто център има кайма, а отвън – ориз. После топчетата се сплескват, овалват се в яйце и се пържат в голямо количество силно загрято олио.

Грис халва  

2 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
ванилия
500 гр грис
1 ч.ч. олио
1 яйце
1/2 кофичка кисело мляко
1 пакетче бакпулвер
ванилия
1-2 шепи филирани бадеми

Фурната се загрява на 200 градуса. Захарта, водата и ванилията се слагат в тенджерка да заврат и щом захарта се разтопи, се свалят от огъня. Пакетчето бакпулвер се изсипва в киселото мляко, за да шупне. Суровият грис, олиото, яйцето, кисело мляко и ванилията се разбъркват в голяма купа и се прехвърлят в намаслена тавичка за печене. Отгоре се поръсва с филираните бадеми. Сместта се пече в загрятата фурна за около 30 минути или докато се зачерви. Щом е готова, се вади от фурната и се залива с изстиналия сироп. (Много е важно сиропът да е студен, а грисът – топъл!)