Portfolio

Мулти култи: Холандия

Снимки: София Милева

Планирахме това Мулти култи събитие 2 години и много се радваме, че най-после успяхме да го направим! В един следобед на 16 март 2014 г. се потопихме в холандската култура чрез кухнята и опитахме хутспот, пюре от къдраво зеле, гадо-гадо с фъстъчен сос, пилешки шишчета с фъстъчен сос, грахова супа и 6 вида невероятни пайове! Главни готвачи бяха Кейс, Рене, Дирк и Тинека. Освен че си хапнахме вкусно, си порисувахме с инсталацията на Реактив (Албена и Рене) и разгледахме страхотни снимки на хората, които живеят в лодките на Амстердам на Фрисо Спулстра. Понеже се оказа, че има много хитове и евъргрийни, чийто холандски произход не подозираме, Дирк и Еми направиха малка игра с награди. Събитието беше супер и безкрайно благодарим на всички доброволци, които органзиираха, готвиха и помагаха.

Специални благодарности на Биляна за визията на събитието.

Партньори на събитието:

plus reaktiv-logo-transparent-155px

Автентични холандски рецепти

Грахова супа

Продукти за 4 порции:

250 гр. надробен грах (можете да го намерите в Био магазините)
150 гр. свински врат с кост
100 гр. пушен бекон
250 гр. пушена наденица
1 глава кромид лук
1 праз (средно голям)
1 картоф
100 гр. целина глава
1 с.л. нарязан стрък целина
100 гр. моркови
сол
черен пипер

Измийте надробения грах внимателно. Сложете го заедно с месото и бекона в един литър вода в голяма тенджера и ги оставете да заврят. Ако е необходимо, изгребвайте пяната периодично. Оставете да ври на слаб огън за около 1-2 часа, докато грахът не омекне (точното време зависи от граха). Разбърквайте от време на време, за да не загори. Междувременно обелете картофа и главата целина и ги нарежете заедно с моркова на малки кубчета. Нарежете кромида на малки парченца и праза на филийки. Когато грахът е готов, извадете месото и бекона. Отделете месото от костта и нарежете на малки парченца. По същия начин нарежете и бекона. Изсипете нарязаното месо обратно в тенджерата с граха и добавете всички зеленчуци и пушената наденица. Оставете всичко да ври за още половин час и бъркайте през цялото време, докато супата не се сгъсти (ако стане прекалено гъста, добавете вода). Изключете котлона, извадете наденицата, нарежете на парчета и ги върнете обратно в супата. Добавете сол и черен пипер на вкус и гарнирайте с 1 с.л. нарязана целина.

Сос сате (фъстъчено масло) за пилешки шишчета

Продукти за сос за ½ кг. пилешко месо:

4 с.л. фъстъчено масло (неподсладено)
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
½ кубче бульон, разтворено в 100 мл. вода
2 с.л. соев сос
4 с.л. захар
2 ч.л. лимонов сок
3 ч.л. сос самбал (или друг силно лют сос)
1 ч.л. смлян джинджифил

Смачкайте чесъна и нарежете кромида на малки парченца. Изпържете ги заедно в малък тиган или тенджерка. На слаб огън добавете фъстъченото масло на части, заедно с половината бульон. Бъркайте постоянно, докато фъстъченото масло не се стопи и не се получи хомогенен сос. Бавно добавете останалата част от бульона и остатъка от продуктите (соевия сос, захарта, лимоновия сок, соса самбал). Добавете сол и джинджифил на вкус. Ако сосът е твърде рядък, добавете още фъстъчено масло. Оставете соса да поври още няколко минути и е готов.

Плодов пай от ябълки (Ябълков влай)

За тестото:
300-350 гр. брашно
100 гр. захар
150 мл. прясно мляко
100 гр. масло
1-2 яйца
30 гр. мая
малко ванилова захар

За плодовата смес:
2-3 ябълки (сладки)
3 с.л. захар
щипка канела
1 жълтък
½ ч. силно кафе (студено) (по желание)
ромова есенция (по желание)
малко ванилова захар (по желание)

Направете кладенче от брашното, захарта и маята. Бавно прибавете млякото, в което е разтопено маслото (без да оставяте да заври) и сложете разбитите яйца. Замесете средно гъсто тесто. Оставете го да престои половин час (през това време може да подготвяте сместа с плодовете). Разточете тесто с дебелина от половин сантиметър. Сложете в кръгла намазнена с масло тава (30 см. диаметър), като удебелите тестото в края. Покрийте го с ред-два ябълки (нарязани на резенчета), размесени с малко захар, канела, ромова есенция. Поже да поръсите със стафиди или пък млени сушени кайсии. Отгоре кръстосвате тънки тестени пръчици, които намазвате с разбит жълтък, с отвара от силно кафе или поръсвате с ванилова захар. Печете на 175 градуса за 35-45 мин., докато тестото леко покафенее.