Portfolio

Мулти култи китчън: Пакистан

Снимки: Калин Миланов

На 18 септември 2011 г. пакистанските ни домакини ни представиха културата и кухнята си. После една част от гостите останаха вътре, за да помогнат с приготвянето на автентични салати, а други излязоха навън, за да се включат в работилницата с къна. Двете групи се събраха, когато храната бе готова, за да обсъдят какво са научили и за да се насладят на прекрасната храна. Събитието не свърши, докато не направихме импровизиран концерт, защото един от домакините ни се оказа изключителен певец.

Рецепти

САЛАТА ОТ НАХУТ

500 гр нахут
3-4 картофа
3 домата
1 глава червен лук
2-3 люти чушлета
Зехтин
Сокът на 1 лимон
Кимион
Кориандър
Канела
Пресен магданоз
Сол
Черен пипер

Нахутът се накисва от предишната вечер. На другия ден се сварява. Картофите се обелват и режат на малки парченца и също се сваряват. Когато са готови, се смесват със нахута в голяма купа. Добавят се доматите, нарязани на малки парченца, червеният лук и лютите чушлета, също нарязани на ситно. От зехтина, лимоновия сок и подправките се приготвя дресинг. Всичко се разбърква добре.

ПИЛЕ ЧЪРХРА (с кисело мляко)

1 кг пиле
250-300 гр кисело мляко
Сокът на 1 лимон
2-3 скилидки чесън
Кориандър
Кимион
Червен и черен пипер
Сол

Киселото мляко, сокът от лимона, кориандърът и чесънът се правят на паста в една голяма купа. Добавят се другите подправки. Нарязаното пиле се оставя да престои поне 2-3 часа в сместа, за да се напои хубаво. След това се изважда в друг съд и се пържи в леко загрята мазнина на тих огън до зачервяване.

КИЧРИ (леща с ориз)

Много популярно ястие, което обикновено се готви в тенджера под налягане. За кичрито е хубаво да използвате нашенски ориз, защото самото ястие трябва да е леко „скашкано”. Точно това придава специфичния му вкус.

1 ч.ч. червена или жълта леща
1/2 ч.ч. ориз (ако предпочитате оризът да е повече, може да смените пропорциите)
Зехтин
1 ч.л. кимион на зърна
1 с.л. червен пипер
2-3 пръчици карамфил
1 ч.л. чесново-джинджифилова паста
1 глава лук
1 домат
1 картоф, обелен и нарязан на ситно
щипка лют пипер
1/2 ч.л. гарам масала или къри
1/2 ч.л. хинг
2 ч.л. кориандър
1/2 ч.л. индийско орехче
1/2 ч.л. куркума
Сол
Малко масло
Пресен магданоз или целина
Кисело мляко за сервиране

Изчистете и измийте ориза и лещата, след което ги накиснете в студена вода за около 30 мин. Загрейте мазнина в херметическа тенджера и добавете кимионените зърна, червения пипер, куркумата, пръчиците карамфил и чесново-джинджифиловата паста. Запържете няколко секунди и добавете лука при постоянно бъркане. Добавете нарязания на ситно домат. След 1-2 минути прибавете картофа, ориза и лещата. Добавете останалите подправки, сол на вкус и изчакайте още няколко минути, за да се овкусят с останалите зеленчуци. Добавете вода, колкото да покрие 2 пръста над зеленчуковата смес. Затворете тенджерата добре и оставете на котлона, докато тенджерата направи 4-5 „издишвания”. След това свалете от огъня, поставете парченца масло върху ястието и поръсете с пресен магданоз/целина. Сервирайте топло с гъсто кисело мляко.

ХАЛВА ОТ МОРКОВИ (ГАДЖЕР ХАЛВА)

2 с.л. гхи (пречистено краве масло) или обикновено несолено масло
2 ч.ч настъргани моркови
2 и 1/2 ч.ч прясно мляко
6 с.л. захар (8 с.л., ако обичате по-сладко)
6 зърна кардамом или 1/4 ч.л. кардамом на прах
1/4 ч.ч стафиди (по желание)
2 с.л. счукани бадеми
2 с.л. кашу или шам фъстък, а може и двете

В тиган с незалепващо покритие разтопете 1 с.л. масло, прибавете морковите, объркайте добре и задушете под капак за 5 минути. Добавете прясното мляко, захарта и зърната кардамом и варете около 30 минути или докато сместа се сгъсти, като разбърквате от време на време. Към сгъстената смес прибавете стафидите, кардамома на прах (ако използвате такъв), останалата лъжица масло и ядките, като оставите малко за поръсване отгоре и объркайте всичко много добре, докато се стопи маслото. Разпределете халвата в купички, чашки или изсипете в малка тавичка и притиснете добре. Оставете да се охлади за 30 минути. Ако използвате купички, сервирайте, като поръсите с останалите ядки; ако е в чашки, може да ги обърнете в чинийки и да поръсите с ядките; тавичката може да обърнете в голяма чиния, да поръсите с ядките и да нарежете на парчета.