Portfolio

Мулти култи китчън: бежанци

Снимки: Калин Миланов

Домакините ни на 5 май 2011 г. бяха бежанци от различни държави, които бяха решили да останат в България. Основен организатор беше Съвета на жените бежанки. Жените споделиха личните си истории и спомени и така се поставихме на тяхно място. После хубаво се позабавлявахме – една част от гостите помогнаха на страхотния иракски готвач Фреди да направи дюнер, а други се включиха в работилницата по бижута. Жените бяха донесни и автентични носии, които всеки можеше да пробва (и да помоли фотографа за снимка). Когато храната бе готова, всички заедно й се насладихме и си поговорихме за наученото този следобед.

Рецепти

САЛАТА ОТ ЧЕРВЕНА ЛЕЩА И ГРЕЙПФРУТ
Сирия, рецепта от Жени Кръстева

250 г червена леща
1 л вода
1 дафинов лист
1 с.л. джоджен
3 яйца
1 червен грейпфрут
1 глава червен лук
2-3 скилидки чесън
Зехтин
Чили сос
Сол

Лещата, дафиновият лист и джодженът врат в 1 л вода, докато лещата стане на гъсто пюре. Яйцата се сваряват. Грейпфрутът, чесънът, лукът и две от яйцата се обелват и накълцват на ситно. Разбъркват се с лещата. Преди сервиране се добавя зехтин, чили сос и сол. Украсява се с последното варено яйце.

ПИКАНТНА САЛАТА С ОРИЗ
Индия, рецепта от Алойо Онгиро

2 с.л. зехтин
2 зърна карамфил
1 ч.л. семена кимион
4 шушулки кардамом
100 г сурово кашу
1 ч.ч. ориз басмати
1 пръчка канела
1 ч.л. куркума
1 ч.л. сол
2 ч.ч. гореща вода
1 ч.л. влакна шафран
1 китка пресен спанак, нарязан на ситно
2 с.л. пресен кориандър, нарязан на ситно
½ глава червен лук, нарязана на ситно
Сокът на 1 лайм (зелен лимон)
2 с.л. зехтин

Тенджера се загрява на средно силен огън. Слагат се зехтинът, карамфилът, кимионът и кардамомът. От време на време се разбъркват. Щом ароматът на подправките се разнесе в кухнята, те се изваждат от зехтина и се изхвърлят. В тенджерата се слагат ядките кашу и леко се запържват до порозовяване. Внимава се да не загорят. Добавят се оризът и канелата и се разбъркват. Добавят се куркумата и солта. Налива се водата, добавят се шафрановите влакна и сместа се оставя да заври. Когато заври, тенджерата се захлупва и огънят се намалява. Оставя се да ври 12 минути. После огънят се изключва, но тенджерата се оставя на горещия котлон още 5 минути. След това се дърпа от котлона. Оризът се разбърква с вилица, за да бухне и се разстила върху голяма плоска чиния. Когато изстине, се прехвърля в голяма купа. Добавят се спанакът, кориандърът, нарязаният на ситно лук, сокът на лимона, зехтинът и всичко се разбърква добре.

СУПА ОТ КИСЕЛО МЛЯКО И ТЕЛЕШКА КАЙМА
Сирия, рецепта от Джули Татуз

500 г кисело мляко
1 яйце
½ л вода
2-3 с.л. зехтин
1 глава лук
200 г телешка кайма
Сол
2 с.л. ориз
Сокът на ½ лимон

Киселото мляко и яйцето се слагат в съд, добавят се 2 с.л. топла вода и се разбъркват до получаването на гладка смес. Добавя се ½ л вода и се разбърква добре. Слага се да ври, като от време на време се разбърква. Лукът се запържва в тиган до златисто в зехтина. Добавя се телешката кайма и солта и се запържва. След това каймата се прибавя към врящото кисело мляко. Оризът се измива добре и се добавя към киселото мляко. Сместа ври до готовност на ориза. Щом се свали от огъня, се добавя лимоновият сок. Супата се сервира гореща или судена.

ДЮНЕР
Рецепта от главен готвач Фредерик Бениамин

3 с.л. оцет
2 с.л. кисело мляко
1 с.л. олио
6-8 скилидки чесън
Сокът на ½ лимон
3 зърна бял пипер
3 г кардамом
3 г кимион
3 г карамфил
3 г индийско орехче
3 г канела
3 г червен пипер
3 г лют пипер
3 г къри
½ с.л. сол
½ ч.ч. вода
600 г обезкостени пилешки гърди и бутчета

Оцетът се слага в голям съд. Добавят се киселото мляко, олиото, счуканият чесън, солта, сокът на лимона и всички подправки. Разбърква се добре. Месото се слага в съда. Разбърква се добре, така че подправките да покрият месото. Добавя се ½ ч.ч. вода, разбърква се добре и се оставя да престои поне 6 часа. Загрява се тефлонов тиган. Пилешкото месо се запържва, изважда се от тигана, слага се в голяма плоска чиния и се нарязва на ивици. В чинията за сервиране на слага порция месо, добавя се гарнитура от пресни зеленчуци или пържени картофи. Може да се направи и сандвич с арабска питка или пита джоб, като се добавят зеленчуци по желание, пържени картофи и чеснов сос.

КНАФЕ
Палестина, рецепта от Жени Кръстева

5 ч.ч. кадаиф
4 с.л. слънчогледово олио
200 г извара
2 с.л. розова вода
3 с.л. кисело мляко
2 с.л. печени кедрови ядки

За сиропа:
1 ½ ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
1 с.л. портокалова вода

Намаслява се плитка тава за печенe. Отделно кадаифът се поставя в голяма купа, добавя се олиото и се смесва добре. След това се взима половината от сместа и се поставя в тавата. Изварата се смесва с розовата вода и киселото мляко до получаване на хомогенна смес. Сместа се разпределя равномерно върху слоя кадаиф, поръсва се с кедровите ядки, след което се покрива с останалия кадаиф. Пече се 15-20 минути на 180ºC или докато кадаифът стане златист. Междувременно се приготвя сиропът, като водата, захарта и портокаловата вода се варят в тенджерка за около 10 минути. Полива се със захарния сироп и е готов за поднасяне.