Portfolio

Мулти култи китчън: Сирия

Снимки: Борис Тасев

Последното Мулти култи китчън събитие преди лятната пауза на 15 юли 2012 г. е с домакини от Сирия. Градината на средиземноморския ресторант The Olive Garden ще ни приюти под дебелата си сянка, за да да чуем кратка презентация за историята, културата, природата, кухнята и народопсихологията на Сирия, да опитаме традиционна храна и питиета, да послушаме музика и да си поприказваме. И това съвсем не е всичко – очаквайте изненади!
Рецепти
Табуле (магданозена салата)
100 г булгур
1 ч.ч. хладка вода
3 домата
4 връзки магданоз
Прясна мента
1 глава лук
сол
½ ч.л. микс от 7 подправки (продава се в арабските магазини)
½ ч.л. черен пипер
4 с.л. лимонов сок
100 мл зехтин
Булгурът се слага в купа, залива се с водата и се оставя да набъбне за 15-20 минути. Междувременно доматите, магданозът, ментата  и лукът се нарязват на ситно и се слагат в друга купа. Прибавят се подправките и всичко се разбърква. Булгурът се отцежда и се смесва с другите продукти. Накрая се прибавят лимоновият сок и зехтинът и всичко се разбърква още веднъж.

 Агнешко с бамя

½ кг много младо и нетлъсто агнешко месо, нарязано на кубчета
2 с.л. масло или зехтин
½ кг бамя не по-дълга от 1–1,5 см (прясна, замразена или консервирана)
3 големи домата, обелени и нарязани на много дребни кубчета
Сокът от 1 лимон
1/2 ч.л. бахар на прах
1/2 ч.л. микс от 7 подправки (продава се в арабските магазини)
сол
1 малка глава чесън, скилидките обелени и смачкани с малко сол
Няколко стръка пресен кориандър, нарязан на ситно

Варен ориз за гарнитура

Задушаваме месото в мазнината, прехвърляме го в друга тенджера и го варим в подсолена вода до готовност. В мазнината, в която сме задушили месото, задушаваме бамята, доматите, месото, водата, в която е вряло месото, лимоновия сок и подправките. Варим до сваряването на бамята. Накрая привавяме чесъна и кориандъра. Сервираме с ориз.