Portfolio

Мулти култи китчън: САЩ

Снимки: Robots on Film

Знаем, че 12 февруари 2012 г. не е последният четвъртък на ноември, но искаме да ви поканим на ThanksLoving = Thanksgiving + St. Vanetine’s Day. Ще има пуйка, тиквен пай, картофи с маршмелоус и много други традиционни за Деня на благодарността неща. С Натаниел, Ванеса, Фелиша и останлите доброволци на Корпуса на мира ще си говорим за американската храна отвъд клишетата и начина на живот.
Рецепти
СОС ОТ ЧЕРВЕНИ БОРОВИНКИ (подхожда на печена пуйка)

1 портокал (сок + настъргана кора)
5 лъжици порто (може да го замените с повече портокалов сос)
350 гр сухи червени боровинки
150-200 гр захар (зависи колкото сладко обичате)
1/2 ч.л. канела
1 ябълка, обелена и настъргана
1. Измийте хубаво червените боровинки с топла вода.
2. Сложите в тенджерка червените боровинки и портокаловия сок със 100 мл. вода и ги оставете да къкрят десетина минути.
3. Свалете от котлона, покрийте с капак и ги оставете за около час да се напоят.
4. Включете отново котлона на ниска степен, върнете тенджерката на огъня, добавете останалите съставки и варете около 15 минути, докато сосът се сгъсти. Разбърквайте от време на време.
5. Опитайте дали има нужда от още захар и добавете при нужда.
ХЛЯБ ОТ ЦАРЕВИЧНО БРАШНО (плосък)

2 с.л. смляно ленено семе
6 с.л. вода
1 ч.ч типово или бяло брашно
1 ч.ч царевично брашно
1/4 ч.ч. захар
4 ч.л. бакпулвер
3/4 ч.л. сол
1 ч.ч прясно мляко
1/4 ч.ч. олио1. Загрейте фурната на 220 C. Намаслете тавата, в която ще печете хляба.
2. Сложете водата в малка тенджерка да заври. Добавете лененото семе, намалете огъня и бъркайте в продължение на 3 минути. Оставете настрана.
3. В голяма купа смесете брашната, захарта, бакпулвера и солта.
4. Добавите мокрите съставки – водата с лененото семе, млякото и олиото. Разбъркайте леко, не прекалявайте.
5. Изсипете сместта в тавата и печете 20-25 минути или докато забодена клечка за зъби излезе чиста.
6. Извадете хляба от тавата, изчакайте да изстине леко, нарежете на парченца и сервирайте.

ТЕСТО ЗА ПАЙ (плънка по ваш избор)

4 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. сол
340 гр масло, студено
1 1/2 ч.л. водка
1/2 – 3/4 ч.ч. ледена вода

Пънка – плодове по избор, захар, лимонов сок, подправки…

Тайната на приготвяне на тестото за пай е всички продукти да бъдат студени и да се работи бързо с тях. Внимавай да не бъркаш/месиш тестото прекалено дълго, защото паят ще стане твърд. Смеси брашното със солта и с върха на пръстите си втрий маслото, докато се образуват едри трохи. Ако имаш кухненски робот – използвай го! Добави водката и водата. Направи тестото на топка и го завий в свежо филио или найлоново пликче. Остави го за няколко часа или цяла нощ в хладилника. Когато си готов за печене на пай, вземи половината, разточи го върху набрашнена повърхност и покрий дъното на тавата. Върни в хладилника за около половин час, като междувременно можеш да приготвиш плънката. Можеш да използваш каквито искаш плодове (ябълки, праскови, кайсии, круши…), добавим им захар, лимонов сок, подправки (канела, бахар…). Използвай втората половина на тестото, за да покриеш паят отгоре. Направи няколко разреза, за да може плънката да диша.