Portfolio

Мулти култи китчън: Виетнам

Снимки: Владимир Томашевич

Поредното събитие на Мулти култи китчън е на 14 април 2013 г. във Фотосинтезис, София. Този път домакин ни е виетнамката Ан Фам, която живее от 5-годишна в България. Ан ще разшири хоризонтите ни и ще разбие някой и друг мит; ще ни нагости с традиционни ястия; ще провери колко сме сръчни и колко много знаем, а някои ще си тръгнат с награди.

Ан Фам или Ан-Панацея-Бистра-Роза Фам е виетнамка по рождение с двама виетнамски родители и един куп роднини. Случва се често да забрави, че е такава, защото от 5-годишна живее в България. Готвенето винаги е било нейна страст, която мечтае да превърне в професия. Веднъж месечно води кулинарни вечери, наречени „Срещи с виетнамската кухня„, в кухнята на Кулинарно училище „Амюз Буш“.
В блога й In An’s Room може да прочетете повече за Виет Нам, неговите традиции, култура, градове, улици, кухня и история, макар и в доста от случаите – лична и семейна.
Долните рецепти Ан публикува първо на своя блог; там ви очакват още много.

Рецепти

Карамелизирани яйца

10 яйца, твърдо сварени
3 с.л. рибен сос
2 с.л. соев сос
1/2 ч.л. черен пипер
3 с.л. захар
3 с.л. олио
Вода

Обелвате яйцата и ги слагате в тенджера, която да ги побере на един ред. Добавяте рибения сос, соевия сос и черния пипер. В малък съд карамелизирате захарта и олиото, разклащайки през цялото време, докато се стопи захарта. Карамелът и олиото остават отделни – това да не ви учудва. Внимавате карамелът да не потъмнее много, за да не загорчи. Още докато е светло кафяв, го добавяте към яйцата. Наливате вода, която да покрие яйцата до средата. Оставяте да къкри на тих огън , докато яйцата добият тъмнокафяв цвят.

Запържено тофу с доматен сос

500 г тофу
Олио
3 големи меки домата или от консерва, обелени и нарязани на полумесеци
1/2 връзка копър
1/2 стрък зелен лук
Сол и пипер на вкус
Рибен сос – по желание

Нарязвате тофуто на еднакви малки парчета. Запържвате ги до златисто от двете страни в нагорещено олио, което да ги покрива до средата. В друг съд кипвате доматите с 1 ч.ч. вода, запърженото тофу и гасите котлона. Добавяте ситно нарязания копър и зелен лук, подправяте със сол и пипер и по желание – с рибен сос.

Телешко с лимонена трева и джинджифил

500 г телешки бут, нарязан напреко на влакната на колкото се може по-тънки ивици
2 скилидки чесън, счукан на ситно
2 стръка лимонена трева (продава се на щанда за пресни подправки в Пикадили напр.)
Пресен джинджифил, голям колкото орех, нарязан на ситно
3 с.л. рибен сос
2 щипки черен пипер
3 с.л. олио
2 скилидки чесън, нарязани на филийки

Омесвате добре месото с подправките и оставяте за поне 20 мин. да поеме от ароматите.
Загрявате в тигана (уока) 3 с.л. олио и запържвате леко чесъна. Добавяте месото, като непрекъснато разбърквате – спрете ли дори за секунда, месото ще се вари и ще пусне сок. В момента, в който месото добие розово-сивкав цвят, е вече готово за сервиране. Не прекалявайте с пърженето – колкото по-бързо приготвяте телешкото месо (стига да е хубаво), толкова по-крехко става. Лимонената трева и джинджифилът му придават страхотен аромат и вкус!

Карамелизирана сьомга

500 г сьомга – оставяте цели парчета, ако са котлети, или нарязвате на хапки, ако е филе
2 с.л. олио
2 с.л. захар
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
1/2 глава лук, нарязана на ситно
4 с.л. рибен сос
1 с.л. захар
1/2 ч.л. черен пипер
Пресен джинджифил, голям колкото орех, нарязан на тънки пръчици
1 стрък лимонена трева, нарязана на ситно
1-2 люти чушки, според вкуса, цели или нарязани на ситно

Подредете сьомгата на дъното на тенджера, оставяйки разстояние между парчетата.
В малък съд смесете олиото с 2 с.л. захар и сложете на среден огън. Не разбърквайте, само разклащайте лекичко съда, докато захарта се разтопи. Олиото и карамелът остават отделни, така че това да не ви учудва. Когато карамелът добие светлокафяв цвят, прибавяте чесъна и лука към сместа и махате съда от котлона – карамелът ще потъмнее още малко. Внимавайте карамелът да не стане твърде тъмен, защото ще загорчи. Добавете всичко това към рибата заедно с рибения сос, още 1 с.л. захар, черения пипер. Размесете добре всички парчета и оставяте да се маринова за 1 час.
Поставяте тенджерата на слаб котлон. Добавяте пресния джинджифил, лимонената трева и лютите чушки и запържвате сьомгата по 20 мин. на страна, като много внимавате при обръщането да запазите целостта на парчетата.