Густоза Типичен гръцки ресторант, известен със своите пресни риби и морски деликатеси
- http://multikulti.bg/map/wp-content/uploads/2013/11/DSCF0445-654x435.jpg
- http://multikulti.bg/map/wp-content/uploads/2013/11/DSCF0450-654x435.jpg
- http://multikulti.bg/map/wp-content/uploads/2013/11/DSCF0449-654x435.jpg
- http://multikulti.bg/map/wp-content/uploads/2013/11/DSCF0448-654x435.jpg
- http://multikulti.bg/map/wp-content/uploads/2013/11/DSCF0447-654x435.jpg
Густоза
София, кв. Слатина, ул. Александър Момчев, срещу бл. 30
(пон - нед)
- Вид: Ресторант
- Подходящо за вегетарианци
Етикети: гръцки ресторант, густоза
Георгиос Дзордзос дошъл в България през 1993 г. Завършва висшето си образование и решава да остане в България. Тогава не е имало гръцки ресторанти и Георгиос отворил първия автентичен такъв в София.
За 20 г. живот в България Георгиос не се е замислял какво най-много му харесва тук. Пътува три пъти седмично до Солун, затова и нищо не му липсва от Гърция.
Любимите му гръцки ястия са морските деликатеси – октоподи, калмари, миди. „Като на всеки грък.” – уточнява.
(продължете надолу с интервюто)
Ресторантът е открит през 1996 г. Името на ресторанта идва от gusto, гръцката дума за вкусно и приятно. Gustosa пък се казва много голям ресторант в родния му град, собственост на роднина на Георгиос. Оттам той е взел първоначалните рецепти, така решил да кръсти и своя ресторант в София.
Клиентите им идват тук заради изключително пресните морски продукти, които Георгиос внася директно от Гърция, а също и заради приятната обстановка на типичен гръцки ресторант.
В ресторанта спазват оригиналните рецепти.
Най-честите посетители на заведението са българи, 90 %, и съвсем малко чужденци.
Интервю и снимки: Ан Фам
Илюстрация: Дмитрий Ягодин за Компот колектив
30 ноември 2013 г.