Зеленчукова хангама от Непал

Зеленчукова хангама от Непал, ресторант Гуркха

Гунджа Б. Чокхал идва в България през 2002 г., специално поканен като майстор готвач, а от 2009 г. е главен готвач на ресторант "Гуркха", където представя най-доброто от непалската и индийската кухня. Гунджа кръщава ресторанта си "Гуркха" на безстрашните непалски войни, за които, подобно на японските самураи, се носят много легенди. Гуркхите описват себе си така: "Нашите сърца са канарите в Хималаите; непалските ножове "Кхукри" са нашите ръце; от куршуми, барут и експлозив са изтъкани дрехите ни; краката ни са цеви на оръдия, а вкусната непалска храна – нашата душа." За тях проф. сър Ралф Търнър е казал: "Безропотно понасяте глад и жажда и рани; и вашите ненарушени бойни редици последни потъват в грохота и пушека на битката. Най-смели от смелите, най-щедри от щедрите – никога никоя страна не е имала по-верни другари от вас!" Самият Гунджа произлиза от семейство на гуркхи – дядо му, баща му, вуйчо му са били войни и въпреки че той самият е станал готвач, носи в себе си кръвта на гуркхите.

Ресторантът е супер уютен и човек лесно може да прекара часове, наслаждавайки се на майсторството на Гунджа и екип. Мулти култи му дава 10 точки и редовно вечеря там!

Гунджа Б. Чокхал, ресторант Гуркха

Зеленчукова хангама от Непал

Това ястие е типично за всяко семейство от религиони хиндуисти и вегетарианци в цяла Азия. Може да се импровизира според сезонните зеленчуци и вкуса на майстора.

За 4 бр.

2 моркова, нарязани на жулиени
1 стар лук, нарязан на жулиени
1/2 тиквичка, нарязана на жулиени
1/3 глава карфиол, нарязана на жулиени
1 голям картоф, нарязан на жулиени
90-120 г брашно (смес от 39 % бяло брашно, 4 % царевично брашно, 6 % нахутено брашно, 12 % оризово брашно, 39 % царевично нишесте)
Кориандър на прах
Кимион на прах
Червен сладък пипер
Гарам масала (продава се в Сокони)
Сол на вкус
Червен лют пипер (по желание)
1 яйце (по желание)

Всички съставки се смесват и с ръце се оформят топчета. Пържат се веднага, за да не пуснат зеленчуците вода. Мазнина се загрява в дълбок съд и топчетата се пържат 5-10 мин. до готовност в зависимост от големината им. Поставят се върху кухненска хартия, за да се отцеди мазнината. Всички непалци обичат топло и люто и всеки воин гуркха яде храната топла.

Ястието се гарнира със сурови, задушени или сотирани зеленчуци по избор на майстора. Отива си с айрян, таратор, бира, бяло вино (Мулти култи препоръчва селекцията на Вино Оренда).

Tags: Индия, Веган, Вегетарианско, Непал

Още рецепти

  Facebook
  Twitter
  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
  http://multikulti.bg

  EEA GRANTS

  Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на НПО в България по ФМ на ЕИП в рамките на проект "Национална медийна кампания: Кухня срещу ксенофобия". Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Сдружение "Мулти култи колектив" и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програмата за подкрепа на НПО в България.