Табуле с киноа от Перу

quinoa tabbouleh peru табуле киноа перу перуанско

Карлос Портен е четвърто поколение гастроном по майчина линия. Идва в България през 2006 г. с една ясна цел да отвори ресторант ЛОМО, след като е живял почти 18 г. в Германия. Концепцията му е: кратко меню, сезонни местни продукти, щедри порции, вкусна храна. Казва, че от 4 г. не е боледувал нито веднъж, защото си готви сам. Насърчава всички по-често да правят същото, като за целта понякога води Мулти култи кулинарни куросве и разпространява идеята за богатата еклектична перуанска кухня.

За нас Карлос представи едно любимо ястие с типичната за Перу киноа:

Табуле с киноа

За 4 порции

зехтин
3 скилидки чесън
500 мл вода
250 г киноа
15–20 г масло
10-15 черни маслини без костилки
1 червена чушка
черен боб
лимонов сок
пресен кориандър
черен пипер
сол

В тенджера се загрява малко зехтин, добавя се нарязаният на ситно чесън и се налива водата. Когато водата заври, се добавят киноата, солта и маслото. Тенджерата се похлупва и се оставя за 20-25 мин. на слаб огън. След като сместта изстине, се добавят маслините и червената чушка, нарязани на ситно, черният боб, както и лимонов сок, кориандър, още малко зехтин, черен пипер и още сол на вкус. Табулето се сервира охладено с малко зелена салата.

Tags: Без глутен, Веган, Вегетарианско, Перу

Още рецепти

    Facebook
    Twitter
    Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
    http://multikulti.bg

    EEA GRANTS

    Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на НПО в България по ФМ на ЕИП в рамките на проект "Национална медийна кампания: Кухня срещу ксенофобия". Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Сдружение "Мулти култи колектив" и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програмата за подкрепа на НПО в България.