Кюнефе от Турция

Кюнефе от Турция

Серхат Ерич обича хубавата храна. Идва в България през далечната 2000 г., за да работи като мениджър в казино. Със съпругата си Илиана живяли в Румъния, Израел, Кипър и преди 5 г. отново се върнали в България. Тогава решили да се занимават с нещо различно. Оказало се, че любимият им турски ресторант ТМ, който посещавали всяка седмица, се продава. Те с удоволствие го купили и оттогава го развиват с любов и грижа. 

За нас Серхат приготви типичното 

Кюнефе от Турция
За 4 порции

450 г захар
350 мл вода
3 с.л. лимонов сок
400 г суров кадаиф
400 г сирене моцарела
200 г краве масло
счукан шамфъстък за поръсване

Захарта и водата се кипват, докато станат на сироп. Прибавя се лимоновият сок и съдът се сваля от огъня. Оставя се да изстине. Кадаифът се разделя на нишки, а сиренето се накъсва. Маслото се разтопява в малка тавичка, слага се половината кадаиф, разпределя се сиренето и се покрива с останалия кадаиф. Пече се около 30 мин. на 170 градуса, докато стане златистокафяв. Изважда се и се залива със студения сироп. Захлупва се за няколко минути и се поръсва със счукан шамфъстък. Десертът се сервира горещ, за да се точи сиренето.

Tags: Турция, Вегетарианско, Десерт

Още рецепти

  Facebook
  Twitter
  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
  http://multikulti.bg

  EEA GRANTS

  Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на НПО в България по ФМ на ЕИП в рамките на проект "Национална медийна кампания: Кухня срещу ксенофобия". Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Сдружение "Мулти култи колектив" и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програмата за подкрепа на НПО в България.