Скариди с чесън от Испания

Скариди с чесън от Испания

е роден в Аликанте, Испания и е работил като готвач в Шотландия, Англия, Токио, Холандия, Германия, Белгия, България. Интересно, но той никога не е учил за готвач, но от малък е в кухнята, защото родителите му цял живот са имали ресторант. Има вроден усет и владее тайните на занаята в типичната испанска паеля напр. има един момент, че леко загаря по дъното. "Тук е майсторлъкът, не да загори, а да загорее леко да си го хапваш после с лъчичката. И оризът трябва да е свободен, а не скашкан". Има един момент, когато преди изключване на паелята, Пако гаси всички уреди в кухнята, за да може да чуе шума на пукането на ориза, за да хване тънкостта кога трябва да го свали от огъня. "Това са неща, които ако не ги направиш, паелята няма да излезе както трябва", споделя скромно готвачът. Пако казва, че в България харесва много неща напр. Черно море. Неговият роден град Аликанте има море и планина, затова му харесва, че и до София има планина. Допада му и българската кухня с испанската имат много сходни продукти, но се използват по различен начин. Например в България се яде много пъстърва, но я сервират прекалено препържена или изгорена на плоча. Испанците също я приготвят, но във фурна със зеленчуци и вино. Любимото му ястие от детството са морските дарове, а от България най-много харесва типичната българска шкембе чорба.

Скариди с чесън
За една порция

6 тигрови скариди
Зехтин
2 скилидки чесън
Сол на вкус
Малко люта чушка (по желание)
2 стръка магданоз за декорация

Скаридите се почистват без опашките. Малък глинен съд се слага на котлона и в него се налива зехтин, добавят се 2 скилидки чесън, нарязан на филийки, сол на вкус и по желание малко люта чушка. Добавят се скаридите и се пържат мин. до порозовяване. Когато са готови, се свалят от котлона и се поръсват със ситно нарязан магданоз.

4.0 stars based on 35 reviews

Tags: Испания, Месо, Без глутен, Рибни

Още рецепти

  Facebook
  Twitter
  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
  http://multikulti.bg

  EEA GRANTS

  Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на НПО в България по ФМ на ЕИП в рамките на проект "Национална медийна кампания: Кухня срещу ксенофобия". Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Сдружение "Мулти култи колектив" и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програмата за подкрепа на НПО в България.