Глухонеми и неглухонеми дечица усвояват тънкостите на арабската кухня

06/04/2017
Глухонеми и неглухонеми дечица усвояват тънкостите на арабската кухня

Едно незабравимо кулинарно приключение подариха Мулти култи колектив и знаменития готвач Фреди на смесена група от глухонеми и неглухонеми дечица, които посещават храм „Св. Св. Кирил и Методий“ в София, на 4 юни 2017 г. Идеята дойде от майстор Фреди, който е бежанец от Ирак, и се осъществи с подкрепата на отец Методи от храма и учителката и жестов преводач на децата Силвана. В рамките на кулинарния курс децата научиха как сами да приготвят 5-степенно близкоизточно меню със знакови арабски ястия, с които да изненадат близките си:

  • Самбусак – хрупкави ароматни банички с пълнеж от грах, картофи и богати подправки;
  • Арабска пица – за разлика от италианската, тази пица се приготвя с тънък арабски хляб и зеленчуков пълнеж по избор;
  • Салата Фатуш – една от най-обичаните салати в Близкия изток съдържа домати, краставици, пресен лук, магданоз, мента, сок от нар и е поръсена с хрупкав пържен арабски хляб;
  • Хумус – пастата от нахут и тахан с чесън, кимион и зехтин, която целият свят обича;
  • Пиле дюнер, мариновано в 101 специални подправки – специалитет на майстора

Децата се справиха прекрасно и с много емоции и усмивки почерпиха своите родители и близки с кулинарните си творения.

Важно: Вие също може да подкрепите подобно добро събитие. Регистрирайте се за участие в новото издание на благотворителния дуатлон 1000 km Balkan Charity Challenge тук.

_DSC0092

_DSC0090 _DSC0119

От 2016 г. Мулти култи колектив развива културно-образователна програма за децабългарчета и чужденци от всички мигрантски общности (вкл. бежанци). Децата и младежите на възраст между 6 и 18 г. имат възможност да се запознаят в сигурна неформална среда, да подобрят своите знания и умения, докато се забавляват и създават приятелства и общи спомени заедно. Целта е преодоляване на социалните бариери, подпомагане двустранния процес на интеграция и изграждане на здрави мостове между децата, за да живеят заедно в една общност, свободна от предразсъдъци, дискриминация и ксенофобия. Децата обикновено са първите в семейството, които научават езика на приемащото общество и служат като медиатори на своите родители.

През 2017 г. Програмата се развива с финансовата подкрепа на 1000 km Balkan Charity ChallengeTELUS International Europe и частни дарители.

Още снимки има тук.

Фото: Панайот Чафкаров