МУЛТИ КУЛТИ КИТЧЪН: МАВРИЦИЙ

02/02/2016
mkk_mauritius_008.jpg
mkk_mauritius_004.jpg
mkk_mauritius_001.jpg
mkk_mauritius_002.jpg
mkk_mauritius_003.jpg
mkk_mauritius_005.jpg
mkk_mauritius_006.jpg
mkk_mauritius_007.jpg
mkk_mauritius_009.jpg
mkk_mauritius_010.jpg
mkk_mauritius_011.jpg
mkk_mauritius_012.jpg
Домакиня е Ума от Swaagat

Фото: Панайот Чафкаров

Мулти култи китчън
представя
Република Мавриций

На 7 феврури 2016 г. организирахме новото издание на Мулти култи китчън с чудесната ни домакиня Ума от Мавриций. Заедно се потопихме в културата и кухнята на тази екзотична, далечна и красива малка островна страна в Индийския океан и научихме от първо лице за живота там. Имахме възможност да чуем на живо автентично изпълнение на sitar на Кирил Пашов, както и да се включим в рисуване с къна (henna).

Мавриций е малък остров с население 1,2 млн души, богат на различни култури, религии и езици. Населението му включва индуси, креоли, китайци, мюсюлмани и европейци, а всяка от тези групи носи своята специфична кулинария, създавайки невероятно богатство на вкусове, аромати, техники за приготвяне на храната. На място опитахме различни ястия като най-популярната закуска Gateau Piment, рибена самоса, пикантното доматено вегетарианско ястие Rougaille Paneer, къри с червен боб, чътни с кориандър и мента, специалната палачинка Dholl Puri, обичаното от всички къри Fish Vindaye с горчица, шафран и много подправки, ястието с пържено пиле, лук, чесън, джинджифил и много подправки в доматен Daube de Poulet и още!

Всички снимки са тук.

Събитието бе организирано от Сдружение „Мулти култи колектив” и Индийски ресторант Swaagat с подкрепата на Почетното консулство на Република Мавриций в България.

Мулти култи китчън е модел на културно-кулинарни събития с домакини от различни държави на Сдружение „Мулти култи колектив”, който стартира в София през 2011 г. и вече се провежда в 7 български града, за да подпомага интеграцията на мигрантите и бежанците.