РАБОТИЛНИЦА ПО АФГАНИСТАНСКИ ХВЪРЧИЛА В 66 СУ

02/09/2018
DSC02688.jpg

На 9 февруари 2018 г. Мулти култи организира арт работилничка в 66 СУ „Филип Станиславов“ в кв. Овча Купел в София, където нашата домакиня от Канада, Хангама Амири, показа на 25 ученици от трети клас от Афганистан, Сирия, Ирак и местни българчета, вкл. от ромската общност, как да си направят традиционни афганистански хвърчила. Принудена да напусне родния си град, Кабул, Афганистан заради войната Хангама и нейното семейство получават бежански статут в Канада и се установяват там. Тя започва да рисува и по-късно изучава изкуство в NSCAD University в Халифакс, както и в Yale University School of Art and Science в САЩ. Започва да прави изложби във и извън Канада, като черпи вдъхновение от лицата на жените в Афганистан и спомени от детството й в Кабул. Интересува се от феминизма в Афганистан, изучава го задълбочено и се възхищава на силните жени в това общество. Също така организира и работилнички за деца от различни общности, където заедно с тях изработват хвърчила. С

помощта на PowerPoint презентация Хангама разказа на децата за културата на хвърчилата в нейната страна – това е най-популярната игра сред деца и възрастни от всички обществени слоеве. След това всички деца имаха възможност да направят свое хвърчило от специални бамбукови пръчки и хартия. Накрая всички пуснаха хвърчилата си в училищния двор и всички деца играха с тях.

В България работилничката за правене на афганистански хвърчила на Хангама се проведе в 66 СУ в София. Училището е създадено през 1956 г., като от 1999 г. до момента директор е г-жа Нели Тодорова. 66 СУ е чудесен пример за толерантност и уважение към различните. То се старае да възпитава учениците в духа на тези ценности, тъй като много от тях са деца на бежанци и мигранти, чиито страни имат друг манталитет и култура.

Работилничката се проведе с безценната помощ на доброволци – Хангама Амири, Дарина Станоилова, Грациела Христова, за което им благодарим.

DSC02624 DSC02722 DSC02727 DSC026061

 Вижте още снимки тук.

От 2016 г. Мулти култи колектив развива културно-образователна програма за деца българчета и чужденци от всички мигрантски общности (вкл. бежанци). Децата и младежите на възраст между 6 и 18 г. имат възможност да се запознаят в сигурна неформална среда, да подобрят своите знания и умения, докато се забавляват и създават приятелства и общи спомени заедно. Целта е преодоляване на социалните бариери, подпомагане двустранния процес на интеграция и изграждане на здрави мостове между децата, за да живеят заедно в една общност, свободна от предразсъдъци, дискриминация и ксенофобия. Децата обикновено са първите в семейството, които научават езика на приемащото общество и служат като медиатори на своите родители.

През 2018 г. Програмата се развива с финансовата подкрепа на 1000 km Balkan Charity Challenge и частни дарители.

Фото: Грациела Христова