Работилница по роботика @ Запознайте се и програмирайте

09/10/2017
121.jpg

Мулти култи програмата за деца продължава на 9 октомври 2017 г. с работилница по роботика с 25 деца българчета от 163 ОУ и бежанци от Ирак, Сирия и Афганистан като част от инициативата Запознайте се и програмирайте.

Целта на събитието бе да събере на едно място деца българчета и чужденци, за да могат заедно в една сигурна и стимулираща среда да развият своите знания и умения във връзка с програмирането и роботиката, да повишат своята мотивация за учене, да развият своята емпатия и солидарност, както и да създадат нови приятелства с деца от други страни. Децата с голямо удоволствие се учиха и играха с роботите, направени от Лего, водени от опитни фасилитатори. 95 % от децата за първи път виждаха робот на живо и бяха много впечатлени от това, че той може да се движи и да изпълнява различни команди, които човек може да задава чрез програмиране/софтуер. Всички деца бяха с по-малки възможности за достъп до роботика, но с голямо желание да научат повече. За децата работилницата беше докосване до нов свят и провокиране на нови мечти за развитие и реализация. Фасилитаторите от Училище по роботика „Robopartans“ създадоха среда за работа в екип и така подкрепиха междукултурния диалог и двустранния процес на интеграция. Накрая всички деца се почерпиха с френски сладки, петифури и напитки.

Благодарим на 163 ОУ, Училище по роботика Robopartans, Каритас София.

 

Работилница по роботика Запознайте се и програмирайте

 

Работилница по роботика Запознайте се и програмирайте

 

Работилница по роботика Запознайте се и програмирайте

 

От 2016 г. Мулти култи колектив развива културно-образователна програма за деца българчета и чужденци от всички мигрантски общности (вкл. бежанци). Децата и младежите на възраст между 6 и 18 г. имат възможност да се запознаят в сигурна неформална среда, да подобрят своите знания и умения, докато се забавляват и създават приятелства и общи спомени заедно. Целта е преодоляване на социалните бариери, подпомагане двустранния процес на интеграция и изграждане на здрави мостове между децата, за да живеят заедно в една общност, свободна от предразсъдъци, дискриминация и ксенофобия. Децата обикновено са първите в семейството, които научават езика на приемащото общество и служат като медиатори на своите родители.

Фото: Панайот Чафкаров

Настоящето събитие стана възможно благодарение на подкрепата на Фондация „Работилница за граждански инициативи“, SAP и TechSoup, в рамките на инициативата „Запознайте се и програмирайте“.

Meet_and_CodeWCIFSAPTechSoup Europe