СОЦИАЛНА АКЦИЯ: ТРИТЕ ПРАСЕНЦА

05/02/2018
2470.jpg

Вдъхновена от работилницата Бъди промяната в София, една от участничките, Дарина Станоилова, организира работилница по приказен английски за над 40 деца българчета и бежанци в 66 СУ „Филип Станиславов“ в кв. Овча Купел в София на 2 май 2018 г. Децата се забавляваха и подобриха знанията си по английски с помощта на методологията „приказен английски“ и приказката Трите прасенца.

Дари е учителка по английски език. Тя преподава на малки деца, ученици и възрастни. Нейната страст са децата между 5 и 10 г., с които се разбира най-лесно. Форматът на уроците й по aнглийски език е различен за всяка възрастова група. Любимият й курс е „приказен aнглийски“, където Дари прави куклен театър по различни приказки, след което заедно с децата изработват някакъв предмет по темата на приказката.

Домакин на събитието беше 66 СУ. То е създадено през 1956 г., като от 1999 г. до момента директор е г-жа Нели Тодорова. 66 СУ е чудесен пример за толерантност и уважение към различните. То се старае да възпитава учениците в духа на тези ценности, тъй като много от тях са деца на бежанци и мигранти, чиито страни имат друг манталитет и култура.

_DSC0939 _DSC0935 _DSC0937

Още снимки има тук.

От 2016 г. Мулти култи колектив развива културно-образователна програма за деца българчета и чужденци от всички мигрантски общности (вкл. бежанци). Децата и младежите на възраст между 6 и 18 г. имат възможност да се запознаят в сигурна неформална среда, да подобрят своите знания и умения, докато се забавляват и създават приятелства и общи спомени заедно. Целта е преодоляване на социалните бариери, подпомагане двустранния процес на интеграция и изграждане на здрави мостове между децата, за да живеят заедно в една общност, свободна от предразсъдъци, дискриминация и ксенофобия. Децата обикновено са първите в семейството, които научават езика на приемащото общество и служат като медиатори на своите родители.

През 2018 г. Програмата се развива с финансовата подкрепа на 1000 km Balkan Charity Challenge и частни дарители.

Инициативата е част от проекта Овластяване на общностите в Европа и се съфинансира от ЕС.

Фото: Панайот Чафкаров

ECE_visibility_all logos