Мулти култи на TEDxBG 2014 Един чудесен уикенд!
За втора поредна година Мулти култи стана част от най-голямото и готино TEDx събитие в България – TEDxBG. Миналия януари организирахме чудно събитие на бежанска тематика за около 50 души и с оглед на ситуацията в страната, и тази година продължихме да срещаме TEDx-ъри и бежанци.
От еднодневна конференция тази година TEDxBG порасна в едноседмичен фестивал с няколко партита, готвене на Диско супа, филмов фестивал и специален ден с доброволчески и нетуъркинг събития.
17 май за Мулти култи започна рано. Още преди 9:00 ч. бяхме пред Държавната агенция за бежанците в Овча купел, за да вземем 7 деца от Сирия, Ирак, Сомалия и Палестина, които нямаха търпение да рисуват портрети със 7 българчета, деца на TEDx-ъри, в специална работилница, организирана и водена от Весела Данчева и Иван Богданов от Компот колектив. Двата часа в SOHO бяха страшно забавни! След като първо нарисуваха себе си, децата се разделиха по двойки и всяко направи портрет на друго дете. Най-хубавото е, че малките художници имаха възможност да покажат рисунките си в деня на конференцията на 1200 души. Повече снимки от работилницата има тук.
Второто Мулти култи събитие предизвика голям интерес още с обявяването си и 30-те места веднага се запълниха – че кой не би искал да участва в кулинарен курс, воден от любимия ни готвач Фреди? Той е асириец, бежанец от Ирак, калиграф, инженер химик, спортист (бягане и футбол), автор и режисьор на комедии… всъщност най-важното го казва сам: Роден съм в кухнята! И наистина всеки, който дори веднъж е попадал в чудесния му ресторант, ще потвърди, че Фреди е знаменит готвач и много щедър и добър човек. Домакин на курса бяха партньорите ни от Кулинарно училище „Амюз буш”, които ни приеха в чисто новото си голямо място, което тепърва ще приютява готини събития. Менюто измислихме заедно с Фреди – салата фатуш, хумус, ориз биряни и пилешки дюнер. След малко приказки всеки се заехме да готвим под наставленията на Фреди. Вечерта мина неусетно в белене, рязане, бъркане и смях с нови приятели, а близкоизточните ароматите, които се носеха наоколо, ни правеха все по-усърдни в работата. Фреди ни разкри тайните на перфектния хумус, продиктува с какви подправки да мариноваме месото, за да бъде сочно и крехко, показа как да си направим дюнер в арабска питка, както и най-ефектния начин да поднесем ориз с бадеми и стафиди. Повече снимки има тук.
18 май, денят на TEDxBG конференцията, също беше вълнуващ за Мулти култи, защото 1200-те участници намериха Мулти култи картата в торбичките си. Надяваме се, че ще ги запалим да посетят автентичните чуждестранни и български ресторанти и магазини в София и дори да ни пишат кои още да добавим.
Благодарим ти, TEDxBG!
Ашурбанипал
Гостоприемен дом с невероятно вкусна близкоизточна кухня, големи порции и народни цени
Бао-Нгуиет
Ценен източник на азиатски продукти като оризови кори и спагети, рибен сос, пресни подправки и др.
Густоза
Типичен гръцки ресторант, известен със своите пресни риби и морски деликатеси
Егур, егур
Изискан арменски ресторант с внимание към детайла и превъзходна кухня
ДжоВан Холандският пекар
Малка ароматна пекарна, в която ще намерите топли багети и типични холандски печива