Авразия Турска закусвалня с отлично качество на храната и обслужването
- http://multikulti.bg/map/wp-content/uploads/2013/11/DSCF0487-654x435.jpg
- http://multikulti.bg/map/wp-content/uploads/2013/11/DSCF0474-654x435.jpg
- http://multikulti.bg/map/wp-content/uploads/2013/11/DSCF0484-654x435.jpg
- http://multikulti.bg/map/wp-content/uploads/2013/11/DSCF0475-654x435.jpg
- http://multikulti.bg/map/wp-content/uploads/2013/11/DSCF0477-654x435.jpg
- http://multikulti.bg/map/wp-content/uploads/2013/11/DSCF0482-654x435.jpg
- http://multikulti.bg/map/wp-content/uploads/2013/11/DSCF0483-654x435.jpg
Авразия
София, бул. Христо Ботев 42
(пон - нед)
- Вид: Ресторант
- Препоръчано от Мулти Култи
- Подходящо за вегетарианци
- Плащане с карти
Етикети: авразия, турски ресторант
Явуз Окулмуш е дошъл в България преди 7 години, а от 27 години се занимава с ресторантьорство. Казва, че късметът го е довел в България. „Мой приятел ме покани да видя мястото, защото знаеше, че разбирам от тези неща. Стъпил веднъж, не съм излизал повече оттук.”
Най-много харесва в България спокойствието.
Най-много му липсва от родината и по-специално от неговия роден град Карс специалитетът от гъска (Karsin ozel Kaz yemegi).
Любимите му ястия от детството са ериште чорбасъ (eriste corbasi) – супа с юфка, и мантъ (manti) – подобни на пелмени с пълнеж, поляти с кисело мляко, масло и чесън.
(продължете надолу с интервюто)
Ресторантът е открит през 2007 г. Името на ресторанта идва от земите между Азия и Европа и носи символиката на съчетанието между най-доброто от Изтока и Запада.
Ресторантът предлага изключително богат избор от ястия (над 1000 според Явуз), като менюто се сменя всяка седмица. Ястията, които са по-различни от другите турски ресторанти, са например ирмик татлъсъ дондурмалъ (irmik tatlisi dondurmali) – десерт от грис с пълнеж от сладолед; сарай кебап (saray kebabi), пилешки сарми Авразия (Avrasi tavuk sarmasi) и пиле Топкапъ (pilic Topkapi).
В ресторанта спазват оригиналните рецепти, вкл. внасят директно от Турция месото с лой на специална порода овце за адана, а също и доматеното пюре.
Най-честите посетители на заведението са разнородни, както българи, така и много турци, араби и други чужденци.
Интервю и снимки: Ан Фам
Илюстрация: Весела Данчева за Компот колектив
30 ноември 2013 г.