Menu Filter

Лилан Опитайте най-вкусните кюрдски сладки и десерти в тази малка семейна пекарна и сладкарница

Лилан

София, ул. Св. Св. Кирил и Методий № 102
+359 87 630 9694
08:00 - 20:00
(пон - нед)
  • Вид: Сладкарница
  • Препоръчано от Мулти Култи

Етикети: лилан, сирийска сладкарница

Джоан Мустафа дошъл в България през 2006 г. като политически бежанец.

Най-много харесва в България климата. „И жените, но от 4 месеца вече съм женен!” – усмихна се Джоан и закачливо смигна на съпругата си – красивата кюрдска дама, която седи на касата на сладкарницата.

Любими български ястия няма, не се храни често с българска кухня, защото основно си готвят кюрдски ястия вкъщи.

Най-много му липсва от родината семейството. Откакто е дошъл в България, не се е прибирал, за да ги види. Доскоро е било забранено. „Сега вече имам статут и мога да ходя нататък, но е опасно, знаеш – има война в момента.”

Любимото му ястие от детството е буранъ (buranne) – зеленчукова супа от патладжан с кисело мляко.

(продължете надолу с интервюто)

21_Lilan_47x67

Сладкарницата е открита в началото на 2013 г. Преди това Джоан е работил за други хора като сладкар, но сега най-сетне е успял да сбъдне мечтата си за собствена сладкарница.

Името е измислено от малката дъщеричка на приятел на Джоан. „Лилан” му прозвучало много сладко и напълно подходящо за бъдещата му сладкарница.

Десерти, заради които си струва човек да посети мястото, са харисе (hareesa) – подобно на реване, но по различна рецепта и баклава „Лилан”.

Нагажда към българския вкус само баклавата, защото кюрдите я обичат по-суха, докато българите са свикнали “да потъва в сироп”. Иначе повечето десерти са по оригинални кюрдски рецепти.

Най-честите посетители са българи. Идват също араби и кюрди. Повечето все още не знаят за сладкарницата, понеже е открита наскоро.

Интервю и снимки: Ан Фам
Илюстрация: Росица Ралева за Компот колектив
30 ноември 2013 г.