Лилан Опитайте най-вкусните кюрдски сладки и десерти в тази малка семейна пекарна и сладкарница
- http://multikulti.bg/map/wp-content/uploads/2013/11/DSCF0128-654x435.jpg
- http://multikulti.bg/map/wp-content/uploads/2013/11/DSCF0132-654x435.jpg
- http://multikulti.bg/map/wp-content/uploads/2013/11/DSCF0122-654x435.jpg
- http://multikulti.bg/map/wp-content/uploads/2013/11/DSCF0127-654x435.jpg
- http://multikulti.bg/map/wp-content/uploads/2013/11/DSCF0131-654x435.jpg
Лилан
София, ул. Св. Св. Кирил и Методий № 102
(пон - нед)
- Вид: Сладкарница
- Препоръчано от Мулти Култи
Етикети: лилан, сирийска сладкарница
Джоан Мустафа дошъл в България през 2006 г. като политически бежанец.
Най-много харесва в България климата. „И жените, но от 4 месеца вече съм женен!” – усмихна се Джоан и закачливо смигна на съпругата си – красивата кюрдска дама, която седи на касата на сладкарницата.
Любими български ястия няма, не се храни често с българска кухня, защото основно си готвят кюрдски ястия вкъщи.
Най-много му липсва от родината семейството. Откакто е дошъл в България, не се е прибирал, за да ги види. Доскоро е било забранено. „Сега вече имам статут и мога да ходя нататък, но е опасно, знаеш – има война в момента.”
Любимото му ястие от детството е буранъ (buranne) – зеленчукова супа от патладжан с кисело мляко.
(продължете надолу с интервюто)
Сладкарницата е открита в началото на 2013 г. Преди това Джоан е работил за други хора като сладкар, но сега най-сетне е успял да сбъдне мечтата си за собствена сладкарница.
Името е измислено от малката дъщеричка на приятел на Джоан. „Лилан” му прозвучало много сладко и напълно подходящо за бъдещата му сладкарница.
Десерти, заради които си струва човек да посети мястото, са харисе (hareesa) – подобно на реване, но по различна рецепта и баклава „Лилан”.
Нагажда към българския вкус само баклавата, защото кюрдите я обичат по-суха, докато българите са свикнали “да потъва в сироп”. Иначе повечето десерти са по оригинални кюрдски рецепти.
Най-честите посетители са българи. Идват също араби и кюрди. Повечето все още не знаят за сладкарницата, понеже е открита наскоро.
Интервю и снимки: Ан Фам
Илюстрация: Росица Ралева за Компот колектив
30 ноември 2013 г.