Menu Filter

Виа Тракия Пици с необикновен вкус, паста с морски дарове и подправки, приготвени с любов и отношение към клиента

Виа Тракия

АМ „Тракия“ 89 км на отбивката за Пазарджик, България
+359 89 476 2591
7:00 - 22:00
(пон - нед)
  • Вид: Ресторант
  • Подходящо за вегетарианци
  • Плащане с карти

Етикети: Виа Тракия, италиански ресторант, Пазарджик

На 89-ти километър на Автомагистрала Тракия се намира голям комплекс Виа Тракия, част от който е и италианският ресторант, открит преди 2 г. Собственост на италианеца Доменико Руси, който пренася в България отношението си към храната и културата на хранене. Ценител на изкуството, както личи и от поставените оригинални картини в ресторанта. За вкусната и автентична италианска кухня той се доверява на Луиджи Мендола. Той пристига в България преди 10 г. при своя баща, който изнася коне за Италия от 30 години. Усмихнат и ведър, той подхожда с малко притеснение, че не говори добре български. В разказа обаче влага емоция със симпатично прескачане ту на български, ту на италиански.

(продължете надолу за интервюто)

Plovdiv_Via_Trakiq_47x67

Харесва му много България и нищо не му липсва от Италия. Не слага разлика между двете държави. Смята, че както там има дефекти, така и тук, както там има култура, така и тук. „Чувствам се гражданин на света. Сред българите се чувствам много добре. За мен е важно аз да възприемам добре хората. Не смятам, че е техен проблем, ако не харесвам някого.”

Любимите му български ястия са чушки с ориз, пилешко бутче с ориз и мусака.

Роден в Бари, област Пулия, към готварството се насочва, когато през лятната ваканция се организира готварски курс по пулиезка кухня, финансиран от държавата. Оттогава готвенето става негова страст. Завършва философия, 4 г. работи като готвач във Ватикана. Има и силно социално отношение, отделяйки 2 месеца в годината като доброволец – готви в дом за възрастни хора и център за болни от СПИН.

В кухнята на Виа Тракия разполагат с богат асортимент от диворастящи гъби, част от бизнеса на Доменико Руси. Самият Луиджи предпочита да приготвя морски дарове – сантимент към детството, тъй като в средиземноморския град Бари има много риба и морски продукти.

За Луиджи основата на италианската кухня се състои от 4 съставки – паста, пармезан, домати и зехтин. Ако няма една от съставките, ястието не се получава.

Адаптира ястията индивидуално за всеки клиент. Българите предпочитат по-лек вкус. Италианският готвач има тайна рецепта за сос бешамел, чиято рецепта крие ревниво, и клиентите много го харесват заради по-лекия му вкус. Подчертава, че уважава вкуса на клиента и се съобразява с него.

Тъй като е разположен на една от големите пътни артерии в страната, ресторантът посреща депутати, много италианци и… деца, защото има много хубава пица. С усмивка Луиджи споделя, че четиригодишно дете заявило, че само тук иска да яде Болонезе и никъде другаде.

Интервю: Дани Коцева за Съюз за независимо творческо общуване
Снимки: Младежка фотографска група за Съюз за независимо творческо общуване
Илюстрация: Инна Павлова за Компот Колектив
30 ноември 2015 г.