Сандеш със сос от горски плодове от Индия

Сандеш Индия Пракаш Мишра

„Всъщност не исках да ставам готвач, а спортист. Много исках да играя крикет, но в Индия това е голямо предизвикателство и е свързано с много разходи. Така че изоставих тази мечта и започнах да уча кулинария”, казва индийският готвач . През 2002 г. той успешно завършва кулинарен институт в Ню Делхи, Индия. Работил е в ресторанти TAJ, Continental и Crown plaza. Като главен готвач и собственик на ресторант Шафран шеф Мишра подкрепя идеята за здравословно хранене. Разказва за индийската кухня със страст и с удовослвтие би обяснил на всеки всичко за подправките и тайните на традиционните вкусове.

Пракаш Мишра Шафран

Сандеш със сос от горски плодове от Индия

За сандеш
1 л прясно мляко
1-1,5 с.л. прясно изцеден лимонов сок
3 с.л. или повече палмова захар (palm jaggery) или кафява захар (на вкус)

Сложете млякото да се вари. Постелете дълбока купа или тава с тънък памучен плат. Когато млякото заври, намалете огъня. Добавете лимоновият сок и разбъркайте. Когато млякото се пресече, спрете огъня. Изсипете цялата смес върху плата. Хванете четирите му края и ги съберете, за да отстраните течността. Леко измийте под течаща вода получилото се сирене paneer, за да премахнете киселината на лимона. Поставете нещо тежко върху сиренето paneer за около ., за да отстраните колкото се може повече от водата.

След това преместете сиренето paneer върху голяма чиния или поднос и започнете да го месите с ръце, докато сместта не стане гладка и без бучки. Добавете захарта и месете още 2-3 минути, докато захарта се стопи.

Поставете сместа в тиган с дебело дъно и незалепващо покритие. Бъркайте непрекъснато на тих огън в продължение на 9-10 мин. В началото сместа ще бъде гладка, после влагата лека-полека ще се изпари. Сместа трябва да остане леко влажна, а не напълно суха.

Оставете сместа да се охлади и отново започнете да я месите, докато получите гладка консистенция. Оформете на кръгли плоски топки. Можете да сервирате сандеш веднага (вижте по-долу) или да го сложите в хладилник. Ако го оставите на стайна температура, ще се развали.

За соса
100 г горски плодове
50 г захар
100 мл вода
1-2 с.л. царевично нишесте
½ ч.л. ванилия

Поставете горските плодове, захарта и водата в малка тенджерка и я сложете да заври на среден огън, като разбърквате от време на време. Намалете огъня и оставете сместа да къкри 5 мин. В малка купичка разбъркайте царевичното нишесте с 2 с.л. студена вода. Добавете го към горските плодове и оставете на слаб огън още 2 мин., докато се сгъсти. Добавете ванилията и разбъркайте. Свалете от огъня и изчакайте да изстине.

Сервиране
4-5 филирани бадеми или 10-12 златни стафиди за украса

Сипете соса в чиния и върху него поставете няколко от вече готовите кръгчета сандеш. Поръсете с ядките или стафидите.

Serving size: 1 medium slice Calories per serving: 250 cal Fat per serving: 12 g 4.0 stars based on 35 reviews

Tags: Индия, Без глутен, Вегетарианско, Десерт

Още рецепти

    Facebook
    Twitter
    Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
    http://multikulti.bg

    EEA GRANTS

    Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на НПО в България по ФМ на ЕИП в рамките на проект "Национална медийна кампания: Кухня срещу ксенофобия". Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Сдружение "Мулти култи колектив" и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програмата за подкрепа на НПО в България.