ВЪПРОС НА ИДЕНТИЧНОСТ

Според Евростат през 2013 г. в България са живеели около 42 000 чужденци, или 0,6% от населението. Около 11 000 са от Европейския съюз, останалите са от всички други страни в света. Много от тях са добре интегрирани в обществото – имат професии, занимават се с бизнес, преподават или се учат. Немалка част са тук предимно по време на туристическия сезон – те са се възползвали от неотдавнашния бум в пазара на недвижими имоти и са купили "втори дом" за себе си и за семействата си. Много чужди граждани са в България по лични причини – последвали са своите български съпрузи или съпруги, за да създадат семейство на чужда територия.

През последните няколко години България се превърна и във входен пункт за търсещи убежище. По данни на Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет през 2014 г. приблизително 11 000 души са потърсили закрила в България, като повече от половината са получили бежански или хуманитарен статут. Това са хора, които са напуснали собствените си домове – понякога сами, понякога със семействата си – и не могат да се върнат там по политически причини или поради война.

Напливът от търсещи убежище, съчетан със сложната икономическа и политическа обстановка, в която се намира България, даде нов тласък на езика на омразата, насочен към всеки, който е възприеман като "различен" и "чужд".  Някои чужденци се оказаха в окото на буря от популизъм, ксенофобия и стереотипизиране – буря, създадена и раздухвана от екстремни политици и привидно плуралистични медии.

Част от клишетата датират от времето на комунизма, но други са разбираемо твърде нови – родени при отварянето на България към света след 1989 г. и трудния ѝ преход от една от най-изолираните страни дори по стандартите на бившия Източен блок към пълноправното ѝ членство във важни международни организации като Европейския съюз и НАТО.

Проектът "НеБългарите" е осъществен от Фондация Free Speech International в партньорство с "Мулти култи колектив" в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Проектът се опитва да адресира тези проблеми чрез образите и човешките истории на обикновени чужденци, които живеят тук.

Кои са хората, върху които с лекота се лепват стереотипи? Какви чувства изпитват американският предприемач и руският художник в София към втория си дом? Достатъчно сигурно ли е за един бежанец мюсюлманин от Близкия изток да се разхожда по българските улици? Лесно ли е да правиш собствен бизнес в България, ако лицето ти е с няколко нюанса по-светло – или по-тъмно?

"НеБългарите" идентифицира широк кръг хора – от Нова Зеландия до щата Вашингтон и от Пакистан до Великобритания, – живеещи в луксозни затворени комплекси в кварталите около София или в имигрантски общежития, и им задава въпроси за идентичността – тяхната идентичност по рождение и идентичността им на хора, живеещи в България. Отговорите им рисуват пъстра картина на техния живот, работа, радости и скърби.

Но както нерядко се случва, отговорите сами по себе си понякога са хапещи въпроси. Те засягат качеството на демокрацията в България като модерна светска държава, в която по закон и по традиция гражданите са третирани като личности без значение каква е тяхната раса, религия и пол. Дали България винаги се справя със задълженията на законите и традицията си? Винаги ли дава равни възможности на всички независимо от техния етнос и религия?

Тези въпроси засягат и идентичността на самите българи. Какво означава да си българин? Какво може да те направи такъв, ако майка ти и баща ти не са били родени тук – и ако цветът на кожата и формата на очите ти са различни? Достатъчно ли е да разбираш и да се наслаждаваш на българската музика, изкуство, планини, храна и Черноморие? Да празнуваш български празници и да имаш български приятели?  Умението да говориш български с едва доловим акцент не е ли успешно издържан приемен изпит? Каква е разликата между много­цветната забрадка и тази, която е в равномерно сиво?

Това се невинни, но и учудващо трудни въпроси, които ние задаваме чрез образи и думи. Те са в основата на дебата за това какво България е или трябва да бъде през ХХI в. За разлика от старите демокрации в Европа, където по тези теми се говори от много години, в България те са относително нови. И все още са новина. Дебатът по тях предстои да започне.

НИКОЛА И НИКЪЛЪС КИНСЪН, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

НИКОЛА И НИКЪЛЪС КИНСЪН, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

СКЪПИ НА ПЛЯВАТА, ЕВТИНИ НА СЕНОТО

Вижте още

ИШРАК АЛ БAЙРУТИ И АМЕР АТАСИ, СИРИЯ

ИШРАК АЛ БAЙРУТИ И АМЕР АТАСИ, СИРИЯ

БЪЛГАРИТЕ СА ПОДОБНИ НА СИРИЙЦИТЕ

Вижте още

ПИЕРО ЕПИФАНИЯ, ПЕРУ

ПИЕРО ЕПИФАНИЯ, ПЕРУ

БЪЛГАРИТЕ СЕ ПРОМЕНЯТ С ВРЕМЕТО

Вижте още

БАМБА МОХАМЕД ЛАМИН, МАЛИ

БАМБА МОХАМЕД ЛАМИН, МАЛИ

БЪЛГАРИТЕ СА ИНДИВИДУАЛИСТИ

Вижте още

ЗОУИ ХОЛИДЕЙ, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

ЗОУИ ХОЛИДЕЙ, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

ПО-СЕМЕЙНО ОРИЕНТИРАНИ

Вижте още

НОАХ МААЯН, ИЗРАЕЛ

НОАХ МААЯН, ИЗРАЕЛ

ТЪЖНИ И ТИХИ

Вижте още

ПАРТНЬОРИ

Фрий Спийч Интернешънъл
Мулти култи колектив

Създадена през 2010 г., "Фрий Спийч Интернешънъл" е неправителствена организация, посветена на опазването на човешките права, интеграцията на малцинствата и свободата на словото. Фрий Спийч Интернешънъл" работи и за представянето на България пред международна публика като място за устойчив туризъм, чрез проекти като англоезичните пътеводители Hidden Treasures of Bulgaria 2 (2014), A Guide to Thracian Bulgaria (2015) и A Guide to Roman Bulgaria (в процес на разработка).

За повече информация: editorial@vagabond.bg или 02 983 3308

Официален партньор на проект "НеБългарите" е "Мулти култи колектив" – неправителствена организация, която от 2012 г. работи за интеграцията на мигрантите и бежанците в България, както чрез културни, социални и кулинарни проекти с целевите групи, така и на ниво политики чрез изготвяне на анализи, мониторинг и др.


Проектът "НеБългарите" се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация Free Speech International и "Мулти култи колектив" и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

http://www.ngogrants.bg

The EEA and Norway Grants

Списание Vagabond, единствената печатна медиа в България насочена към чужденците в страната, е официален медиен партньор на проект "НеБългарите".


СЪБИТИЯ

НеБългарите в Страсбург

НеБългарите в Страсбург

НеБългарите в Страсбург


Лицата и историите на НеБългарите вече могат да бъдат видени от всеки посетител на Страсбург, града, в който заседава Европейският парламент. Изложбата е част от програмата на българското президентство на Съвета на министрите от Съвета на Европа, и ще бъде открита на 16 ноември, в 17,30 часа, пред Кметството, площад Broglie.

НеБългарите ще останат в Страсбург до 23 ноември.

НеБългарите във Велико Търново

НеБългарите във Велико Търново

НеБългарите във Велико Търново


Старата столица на България посреща изложбата "НеБългарите" на 8 октомври, от 18,00 чака, в зала "Дебют", Изложбени зали "Рафаел Михайлов", ул. "Рафаел Михайлов" 1.

Изложбата може да бъде посетена до 12 октомври.

НеБългарите във Варна

НеБългарите във Варна

НеБългарите във Варна


На 13 октомври "НеБългарите" стъпват на територията на Варна. Изложбата ще се състои в галерията на Радио Варна, бул. "Приморски" 22, откриването е от 18,30 часа.

Изложбата продължава до 17 октомври.

НеБългарите в София

НеБългарите в София

НеБългарите в София


След обиколката си из страната, "НеБългарите" ще срещнат и своята публика в българската столица. Заповядате на 20 октомври от 18,30 часа във VIVACOM Art Hall, на ул. "Генерал Гурко" 4.

Можете да видите изложбата до 24 октомври.

НеБългарите в Бургас

НеБългарите в Бургас

НеБългарите в Бургас


На 4 август 2015 г., фотографиите от "НеБългарите" посрещнат първата си публика в Бургас, един от най-мултикултурните градове на България. 30-те фотографии от изложбата и съпътстващият каталог ще бъдат представени от организаторите на проекта в Регионална библиотека "П. К. Яворов" [ www2.burglib.org ], ул. "Булаир" 10, от 18,30 часа.

Изложбата може да бъде видяна до 7 август.

НеБългарите в Пловдив

НеБългарите в Пловдив

НеБългарите в Пловдив


На 10 август Пловдив, град с хилядолетни традиции в съжителството на различни култури, се превръща в сцена за "НеБългарите". Заповядайте на официалното откриване на изложбата, в Пловдивския културен институт [ http://pki.bg ], ул. "Иван Перпелиев" 5.

Изложбата продължава до 16 август.

Сподели твоята история

НеБългарин ли сте? Искате ли да разкажете вашата история? Имате ли коментар? Пишете ни!*

*Мненията се публикуват след одобрение от модератор