Рин Ямамура, Япония

ГАЛЕРИЯ

Рин Ямамура, Япония

БЪЛГАРИЯ Е "У ДОМА"

Рин Ямамура, театрален дизайнер и сценограф на 35, пристига преди 15 години от Токио в София, за да учи куклена сценография в НАТФИЗ. Все още е тук и работи като сценограф на много постановки в столицата и страната.

България изненада ли те?

Преди 15 години всичко в България изглеждаше сиво, чувствах се като в някакво сиво яйце. И кирилицата – беше толкова различна, и в същото време интересна. А кирилицата е всъщност много сладка.

Забелязвала ли си специално отношение към теб, защото си чужденка?

Когато направя нещо, хората казват, че се е получило, защото съм японка. "Ей това е японска работа", казват те. Знам, че го имат за комплимент, но за мен не е. Не всички японци са способни на това, кое­то правя аз.

Сблъсквала ли си се със сексизъм в България?

Не. Но мисля, че за българите аз не съм жена. Аз съм японка. Затова, когато говоря по телефона с някоя фирма, на която съм направила поръчка, казвам: "Здравейте, обажда се японката, поръчах ви това и онова." Знам, че няма да ми запомнят името, така че "японката" ми е нещо като визитна картичка.

Има ли нещо типично българско?

Мрънкането. Българите мрънкат на работа, че това или онова няма да стане, казват "ще го направим утре или по-късно", умеят да свършат големите неща, но не обръщат внимание на детайлите. А аз искам всичко да е изпипано до най-дребния детайл. Затова ги слушам как мрънкат, а после им казвам: "Да, това може да стане и вие можете да го направите."

Опиши България с три думи?

Тук съм само от 15 години и живея в затворен кръг. Но думите може да са: черно, бяло, цветно.

Планираш ли да останеш в България?

Определено оставам тук.

Чувстваш ли се част от България?

Да. Аз съм българизирана японка. През първите пет години България беше временен дом. Сега тя е истинският ми дом.