ДЖОАННА АЛКАНТАРА, ДОМИНИКАНСКА РЕПУБЛИКА

ГАЛЕРИЯ

ДЖОАННА АЛКАНТАРА, ДОМИНИКАНСКА РЕПУБЛИКА

БИХМЕ ИЗБРАЛИ БЪЛГАРИЯ

Джоанна Алкантара е на 36 и идва от Доминиканската република в България преди шест години със съпруга си, който е преместен от мултинационалната компания, за която работи. Тя е домакиня и реши да позира с икона, която е нарисувала сама.

Изпитвала ли си специално отношение, защото си чужденка?

Българите са горд народ и ако не опиташ да достигнеш до тях чрез езика, може да се почувстваш отхвърлен. Но щом опиташ да говориш български, те приемат, хората са много топли. Тук се чувствам като в родината си.

Сблъсквала ли си се със сексизъм?

В никакъв случай!

Има ли нещо типично българско в националния характер?

България има богата история и е тъжно, че всички знаят за Гърция и Рим, но не и за нея.

Как те изненада България?

Азбуката е напълно различна и ми беше трудно в началото. И инфраструктурата. Преди България живяхме в Индия и там всичко е толкова пълно с цвят, докато кубичните сгради тук изглеждат толкова безцветни. Така че, първото ми впечатление беше, че градът се разпада. Но оттогава видях много промени.

Празнуваш ли български празници?

Всички, опитваме се. Синът ми се роди тук, казва се Иван Александър, затова празнуваме именния му ден на 7 януари.

Опиши България с три думи?

Култура, семейство, вкусове.

Планирате ли да останете в България?

Не зависи от нас. Но ако можем да избираме, бихме отгледали децата си в България. Страната е сигурна и можем да правим много неща тук – да ходим на опера, на кино, на море.

Какво е да си българин?

Българите са имали толкова много пречки в историята си, преминали са през комунизма и много промени за кратко време. Мисля, че са много смели. Изпитали са толкова промени, но остават отворени към света.

Чувстваш ли се българка?

Да. Харесвам храната, и особено чубрицата. Обичаме да излизаме в неделите, да се чувстваме като истинските българи, и се гордеем с изкуството в Боянската църква.