САИФ-УР РЕХМАН, ПАКИСТАН

ГАЛЕРИЯ

САИФ-УР РЕХМАН, ПАКИСТАН

МИРЪТ Е КРАСОТАТА НА БЪЛГАРИЯ

Човекът, който въвежда крикета като спорт в България, Саиф-ур Рехман, е на 40 и e роден в Пакистан, където завършва електроинженерство. Пристига в България през 1994 г. Сега е собственик на пакистанския ресторант Punjabi Food и от време на време се занимава с актьорство. Продължава да се занимава с крикет като треньор на деца и възрастни с увреждания.

Усещал ли си специално отношение, защото си чужденец?

Аз съм позитивен човек, затова и да е имало негативни неща, не съм им обръщал внимание. Повечето неща в България са позитивни. Щом живея вече 20 години тук, без да имам роднини или пакистанска общност за подкрепа, значи съм видял повече хубаво.

Има ли някаква типично българска черта?

В България ми харесва това, че отношенията между хората са топли. И да имат проблем, сядат на маса, забавляват се, казват: "Абе ще се оправим, оцелели сме от еди какво си, и от това ще оцелеем." Но понякога точно това не ми харесва – ако има проблем, не го решаваме, ами го влачим: "Абе ще стане от само себе си."

Имаш ли приятели българи?

Да. Повечето ми приятели са българи.

Празнуваш ли български празници?

Всички. Най-много харесвам именните дни. Дават ти повод да седнеш, да поканиш гости, да отидеш на гости. Много хубава традиция.

Можеш ли да опишеш България с три думи?

Ще повторя думите на бившия пакистански премиер Беназир Бхуто: "България е рай на земята." Красива страна, хубави хора, в центъра на столицата се намират синагога, джамия и църкви. Това е красотата на България – че има мир, че никой не пречи на другия. Говоря за обикновените хора, като народ. Другото е природата – Господ е дал на България хубава природа и се дразня, като видя как я замърсяваме. Като пътувам в Родопите, понякога спирам колата, гледам и си казвам: "Ето така ще бъде, ако някога отида в рая."

Планираш ли да останеш в България?

Половината ми живот мина тук. Сигурно и останалата част ще мине тук.