ЗОУИ ХОЛИДЕЙ, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

ГАЛЕРИЯ

ЗОУИ ХОЛИДЕЙ, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

ПО-СЕМЕЙНО ОРИЕНТИРАНИ

Британката Зоуи Холидей е на 30 години, завършила е философия и теология и е работила в областта на зелената енергия преди да пристигне в София през 2014 г., за да започне работа в Европейската доброволческа служба и във фондация за самотни майки.

Усещала ли си специално отношение, защото си чужденка?

Българите са много заинтересувани от факта, че си чужденец. Понякога, докато си седя в някое кафене, идват непознати да си поговорим. За щастие тук срещнах много български приятели, които ме канят на гости, съквартирантката ми дори ме покани за Коледа на село, при семейството й. Беше чудесно и много специално да надникнеш под повърхността на България.

Сблъсквала ли си се със сексизъм тук?

Не мисля. Но когато карам колело, често ми казват "Караш добре за жена", а аз отвръщам: "Не, аз просто карам добре – и точка."

Повече българи или чужденци са приятелите ти?

Повечето ми приятели са българи. Това ми помогна да видя истинската България, отвъд затворения кръг на експатите.

Можеш ли да назовеш нещо, което е специфично българско?

В сравнение с британците българите са повече ориентирани към семейството, те се грижат за близките си. Чувството е много по-приятно, връзката между хората е по-силна. Българите са много горди с традициите си и тези традиции и обичаи, като размяната на мартеници, са живи и процъфтяват.

Празнуваш ли български празници?

По Коледа, в онова село, помагах да заколят прасето. Разнасях късове месо. Беше много хубаво, качих пет кила за три дни. За Баба Марта организирахме много хубаво бягане за бежанския проект.

 

ланираш ли да останеш в България за по-дълго?

Не знам. Проектът ми приключва през юни, но нямам нищо против да остана тук. Усещам, че има още много да видя и да направя, и има още много нови хора, които да срещна.