ЕХАБ МОХАМЕД, ЕГИПЕТ

ГАЛЕРИЯ

ЕХАБ МОХАМЕД, ЕГИПЕТ

ОРЗ ИЛИ ОРИЗ – СЪЩОТО Е

Ехаб Мохамед е египтянин на 29 години, който е завършил търговия и компютърни науки и пристига в България през 2014 г., след като се жени за българка. Работи като уеб девелопър.

Сблъсквал ли си се със специално отношение, защото си чужденец?

Не. Някои хора имат някакви идеи, че арабите и мюсюлманите са терористи, чe са лоши и че не уважават другите религии. Не съм имал такива проблеми, но мои приятели са го изпитвали. Преди няколко месеца една група опита да създаде проблеми по време на петъчната молитва в софийската джамия. Но полицията ги спря.

Как животът в България те изненада?

Чувствам живота в България и българите сходни с хората в Близкия изток. И имаме много общи думи, като "орз" и "ориз". Или "турши".

Празнуваш ли български празници?

Всички, дори Коледа и Великден, Осми март и Свети Валентин. Защото искам да споделям празниците на жена си. Освен това, някои от традициите са близки – египетските християни също боядисват яйца за Великден.

Можеш ли да опишеш България с три думи?

Добра страна с добри хора, нуждае се от добро управление.

Планираш ли да останеш по-дълго тук?

Засега чакаме да видим как ще се развият нещата с моята кариера, с кариерата на съпругата ми. Но засега сме тук, а аз имам да откривам много за България.

Какво според теб е да си българин?

Може би традициите, културата, обичаите.

Чувстваш ли се част от България?

Може би щях, ако говорех повече езика. Много българи говорят английски, но когато пътуваш или искаш да купиш нещо от малък магазин, става проблем. Изглежда правителството не го е грижа за английския, за чужденците тук. Метрото направи съобщенията си на английски чак когато го пуснаха до летището. Много надписи са още само на кирилица. Дори служителите в дирекция "Миграция" на МВР не говорят езика.