АНДРЕА ГЕНЧЕВА, УНГАРКА ОТ СЪРБИЯ

ГАЛЕРИЯ

АНДРЕА ГЕНЧЕВА, УНГАРКА ОТ СЪРБИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ МЪЖЕ СА МАЛКО МАЧО

Андреа Генчева е 30-годишна унгарка от Сърбия, завършила английска литература. Установява се в България през 2011 г. със съпруга си българин и преподава английски в Софийски университет и Нов български университет.

Изпитвала ли си специално отношение, защото си чужденка?

Хората се усмихват повече, когато си чужденец, но се опитваш да говориш български. Правят много, за да ти помогнат, защото виждат, че наистина се опитваш.

А сексизъм?

Българските мъже, както и сръбските, са леко балкански мачовци. Но не бих казала, че съм била дискриминирана.

Има ли типична черта в характера на българина?

Никой не иска да работи и всеки се оплаква: "Нямам никакви пари." Но съм срещала и много трудолюбиви хора, така че, разбира се, генерализирам.

Как те изненада животът в България?

Мислех, че ще разбирам повече от езика, защото говоря сръбски. С изключение на това, нямаше изненади.

Празнуваш ли български празници?

Да, защото съпругът ми празнува. Наистина харесвам Баба Марта. И харесвам, когато свекърва ми прави питка за именните дни. При нас нямаме именни дни и когато открих, че и аз имам такъв, беше страхотно.

Опиши България с три думи.

Лошо паркиране. Любезни хора, но имам предвид например служителите в Пощата и дори Дирекция "Миграция". Не знам дали е защото и аз съм любезна с тях, те ми отвръщат със същото, но съм срещала наистина любезни хора в институциите. И красивата природа. Най-много ми харесва Рила, ходихме на Седемте езера, беше спиращо дъха.

Планираш ли да останеш тук?

Да, планираме, дано да стане.

Какво според теб е да си българин?

Да обичаш страната си. Дори в София българите опитват да са модерни, но и да запазят традициите си. В Сърбия това го има само в по-изолираните части.

Чувстваш ли се българка?

Понякога. Когато се омъжиш за някого, попиваш частица от това кой е той и какво представлява.