Работилница за промоция на Музея на солидарността @ Будапеща (Да празнуваме солидарността)

06/14/2017
Работилница за промоция на Музея на солидарността @ Будапеща (Да празнуваме солидарността)

Партньорите на проекта Да празнуваме солидарността се събраха в Будапеща за работилница за промоция на Музея на солидарността и медийно събитие на 12-14 юни 2017 г. с домакинството на фондация DemNet.

Събитието имаше за цел да:

1. координира

  • финализирането на историите в Музея на солидарността
  • разработването на уеб портала Музей на солидарността
  • официалното откриване на Музея на солидарността
  • промоцията на Музея на солидарността във всички държави

2. разработи

  • сценария на флашмоб и медийното събитие за промоция на Музея
  • реализира флашмоба и да го запише
  • финализира начините за дистрибуция и употребата готовото видео от флашмоба в промоцията

3. реализир медийно събитие

  • промотиране на Музея на солидарността пред медиите в Унгария на 13 юни.

На 13 юни екипът се срещна с Luca László, доброволец и главен организатор на неформалната група Segítsünk Együtt a Menekülteknek, която през 2015 г. помагаше на бежанците по време на кризата в Унгария, мобилизирайки стотици доброволци. Luca се знае с най-важната и деликатна част – ролята на „провокатора“. След като разучи ролята си и се сдоби с оборудването си (плакат, брошури, микрофон), а екипът уговори ролите си, беше време за действие.

IMG_20170613_131056

Екипът записа Luca на няколко места в центъра на Будапеща, носейки плакат „НЕ ПОМАГАЙТЕ“ (на английски и унгарски), да раздава брошури сред минувачите и разпространява съобщението: Не е задача на нас, гражданите, да помагаме на когото и да било, неформалните граждански инициативи крият много неизвестни и не са контролирани, задача на държавата е да се грижи за всичко. Целта беше да провокира хората и екипът да запише техните реакции и аргументи. Luca  водеше разговори на английски и унгарски, опитвайки се да провокира колкото се може повече реакции. През това време екипът се криеше наоколо и записваше аудио и видео с професионална техника и мобилни телефони.

IMG_20170613_140002 IMG_20170613_145602

Екипът се погрижи всеки участник да получи картичка с повече информация и контакти в случай, че не желае материалът с него да бъде използван при създаване на видеото или пък желае лицето му да бъде скрито. Всеки от участник беше информиран, че това е провокация, както и с каква цел е направена тя.

Медийното събитие беше проведено в Szimpla Ker на 13 юни. Панелистите Luca László, Hunor Király (DemNet, Унгария), разработчик и главен редактор на Музея на солидарността и Vladimir Radinovic (Radiofonia, Полша), главен репортер в Музея първо разказаха за провокацията, резултатите и как тя ще бъде използвана в промоцията на Музея. След това проектът и Музеят бяха представени заедно с някои от най-ярките истории в него и интересни факти и тенденции от страните участнички.

След панела домакините споделиха голяма торта с публиката като символ на празнуването на солидарността и участниците и партньорите продължиха с неформални разговори.

IMG_20170613_182909

Събитието се организира като част от проекта Да празнуваме солидарността с подкрепата на ЕС чрез програма Европа за гражданите.