7 филма за 7 артисти

7_movies.jpg

7 филма за 7 артисти

Кой твори в София?

През 2016 г. „7 ЛЪЧА“ и „Мулти култи колектив“ работиха по интересен филмов проект. В рамките на 7 късометражни фима представихме 7 утвърдени чуждестранни артисти от Перу, Япония, Холандия, Пакистан, Англия, Гърция и Русия, които са избрали да живеят и творят в София. Увлекателните видеа на режисьора Николай Василев разказват за живота и креативния процес на талантливите, позитивни и интересни личности – музикант, сценограф, режисьор, художник, актьор, дигитален артист, танцьор, както и за връзката им със София и за това как градът ги вдъхновява да се развиват професионално.

Сред героите на филмите са хора като Пиеро Епифания, който смесва традиционни перуански инструменти като кахона с гайдата и кавала и създава иновативни музикални проекти, Саиф ур Рехман, който поставя пакистански драми в ресторанта си в Студентски град и всяка седмица тренира на крикет на маса български деца с тежки ментални и двигателни увреждания, английския режисьор Том Кърк, който снима музикален клип и се представя като морско създание, което се чувства в чужди води. И още!

Проектът цели да покаже София, нейната богата културна динамика и творческа енергия през очите на тези, които не са родени в нея, а сами са избрали да творят тук, а от друга, дава видимост на успешната артистична и социална интеграция на хора от целия свят. Проектът отправя позитивно послание, че животът заедно с чужденците е възможен и обменът между културите стимулира развитието на обществото и на съвременното качествено изкуство.

Премиерата е на 26 октомври 2016 г. в Дом на киното в София.

Снимки вижте тук.

***

Ето и седемте филмчета:

1) Рене Беекман е завършвил “Медийно изкуство” в академията “AKI” в Енсхеде, Холандия. В България е познат на публиката като куратор и един от основателите на магистърска програма “Дигитални изкуства” в НХА, където преподава между 2008 и 2016 г. Той е съосновател на фестивал „xfilm“, лекции „xfilm“, Доркбот София и Игнайт София, бил е съорганизатор на първите две издания на „DA Fest“ и куратор на редица изложби в България. 
Филмът е заснет в седмиците, довели до решението на Рене да прекрати преподавателската си дейност в Художествената академия, и дава поглед „зад кадър“ до причините, довели до това решение. 
В момента Рене работи като куратор над нова изложба и подготвя образователен проект с известни международни художници, които ще са част от преподавателския екип. Също така работи заедно с екипа на „Реактив“ над нови интерактивни инсталации.

2) Пиеро Епифания е от Перу. Той се занимава с музика от малък и умее да свири на безброй инструменти. Когато пристига в България, любопитството му към различните музикални стилове и култури го въвлича в редица музикални проекти като Banda Del Padre, Yotzov Clarinet Sextet и Ritmos Negros със Симеон Леонидов. В края на октомври ще бъде готов и уебсайтът на проекта IYEN BAYA, първият му солов албум, в който си колаборира с музиканти от целия свят. Албумът ще бъде представен официално в началото на 2017 г. IYEN BAYA е специфичен микс от фолк, акустични и електронни елементи, продуциран от Пиеро и Емил Илиев. 
Освен с музика, Пиеро се занимава и с търговия – предлага автентични перуански продукти като киноа, чия, флейск от киноа – под марката MIKHUNA. Тези продукти могат да бъдат да намерени в органичния магазин Talegas в центъра на София.

3) Михаела Конду – красива нежна млада дама от Гърция. Идва от Солун в София преди 1 г., за да следва психология. От малка се занимава с танци – казва, че така се изразява по-добре, отколкото с думи. От дете обича класическия балет заради дисциплината, която изисква. В Гърция учи в гимназия по изкуства с профил танци и твърди, че нивото на танцовото изкуство в София е много високо. Посещава Ðerida Dance Center, където има много чуждестранни таньори, дошли да почерпят от опита тук. След завършването си Михаела планира да се върне в Солун и да съчетае танците с психологията под формата на арт терапия.

4) Рин Ямамура е едно истинско вдъхновение! Пристига в София чак от Япония, за да учи куклена сценография в НАТФИЗ и избира да остане в България. Автор е на сценографиите и куклите на редица от най-добрите постановки в България, като дори печели престижната награда ИКАР за „Цар Шушомига“, а също така е и художник на филмови продукции, дизайнер, автор на прекрасната книжка с картинки „Азбука на любовта„. Има прекрасна, умна и мила дъщеря на име Хика, чийто баща е българин. Затова на първия учебен ден Хика отива на училище с българска народна носия. Домът им е едно царство на приказките, изпълнено с причудливи предмети и много, много изкуство. 

5) Дмитрий Ягодин е роден в Москва и идва в България през трудната за страната ни 1997 г. Завършва анимационна режисура в НАТФИЗ, a в момента рисува, занимава се с анимация и музика. Част е от нашите добри приятели Compote Collective, с които имат редица съвместни проекти като международно награждавания филм Баща, Щрих и стих и много други. Обожаваме комиксът му „How Mr. Black Became Blue„, с който спечели наградата на журито на международния конкурс Comics for Equality . Напоследък Димата свири – засега като хоби, но като го познаваме, скоро може да пълни стадионите.  

6) Саиф ур Рехман e човек с много таланти и голямо сърце! Още като дете е много артистичен и се увлича по актьорството. В Пакистан one man show е много популярен формат и скоро Саиф започва да играе на сцена. Втората му любов е крикетът, вторият най-популярен спорт в света, и когато идва в България, Саиф полага основните на този спорт у нас – години наред е треньор и състезател на българския национален отбор по крикет. В момента е основател и треньор на United Cricket Club – Sofia. С времето клубът започва да развива и специален крикет – за деца с тежки ментални и двигателни увреждания, както и за незрящи. Освен всичко това през 2014 г. със съпругата му Радослава Иванова откриват и пакистанския ресторант Punjabi Food, където освен вкусна автентична кухня, представят и пънджабски театър.  

7) Том Кърк е филмов режисьор, завършил в Лондон, който обича киното и музиката почти поравно. Като британец, свикнал хората да бъдат деликатни и да се извиняват непрекъснато, в началото преживял културен шок, свързан с общуването с прямите и директни българи, но вече се чувства напълно интегриран. За интеграцията му помага огромната му позитивна енергия, участието в доброволчески инициативи, които го запознават с различни артисти в София и му дават смелостта да започне да организира свои малки некомерсиални събития, най-популярно от които е съчетаващият кино и музика проект Crooked Cinema / Кино на чорчик. Том казва, че в София се чувства добре като артист, защото не е само потребител на чуждо изкуство, а проявява много по-голяма инициативност, отколкото е проявявал в Лондон, където всяка седмица идват всякакви световни звезди. В продължение на 2 г. снима уникалния филм „Последната линейка в София“, който е едва втория документален филм в историята на „Седмицата на критиката“ в Кан и печели втората по значимост награда в рамките на селекцията. Последният му проект е фрийк рап с океански мотиви. В него Том е чудовищно морско създание. Това е свързано с усещането му на чужденец, плуващ в непознати води с непознати видове.  

Проектът „Калейдоскопи на културата 2: София на фокус през 7 диоптъра” се осъществява с финансовата подкрепа на Столична община и Програма Култура и София – Град на киното.

7raysmkcsofiacinema city