НеБългарите

UnBulgarians.jpg

НеБългарите

Фото проект

НеБългарите изобразява съвременното българско мултикултурно общество. Чрез средствата на фотографията проектът цели да предизвика медиен и публичен дебат по темите ксенофобия, дискриминация и интеграция. Той показва чужденци от ЕС и трети страни, вкл. бежанци, които живеят в България – заснети на емблематични български локации, носейки или държейки български народни носии, български традиционни предмети, музикални инструменти, украшения.

Кои са хората, върху които с лекота се лепват стереотипи? Какви чувства изпитват американският предприемач и руският художник в София към втория си дом? Достатъчно сигурно ли е за един бежанец мюсюлманин от Близкия изток да се разхожда по българските улици? Лесно ли е да правиш собствен бизнес в България, ако лицето ти е с няколко нюанса по-светло – или по-тъмно? „НеБългарите“ идентифицира широк кръг хора – от Нова Зеландия до щата Вашингтон и от Пакистан до Великобритания, – живеещи в луксозни затворени комплекси в кварталите около София или в имигрантски общежития, и им задава въпроси за идентичността – тяхната идентичност по рождение и идентичността им на хора, живеещи в България. Отговорите им рисуват пъстра картина на техния живот, работа, радости и скърби. Тези въпроси засягат и идентичността на самите българи. Какво означава да си българин? Какво може да те направи такъв, ако майка ти и баща ти не са били родени тук – и ако цветът на кожата и формата на очите ти са различни? Достатъчно ли е да разбираш и да се наслаждаваш на българската музика, изкуство, планини, храна и Черноморие? Да празнуваш български празници и да имаш български приятели? Умението да говориш български с едва доловим акцент не е ли успешно издържан приемен изпит? Каква е разликата между много­цветната забрадка и тази, която е в равномерно сиво? Това се невинни, но и учудващо трудни въпроси, които ние задаваме чрез образи и думи. Те са в основата на дебата за това какво България е или трябва да бъде през ХХI в. За разлика от старите демокрации в Европа, където по тези теми се говори от много години, в България те са относително нови. И все още са новина. Дебатът по тях предстои да започне.

В рамките на проекта:

(1) Заснехме и интервюирахме 41 мигранти и бежанци;
(2) Публикувахме техните истории онлайн, във фото каталог и в партньорски медии;
(3) Организирахме 5 фото изложби в най-големите български градове, както и в Страсбург като част от българското президентство на Съвета на министрите от Съвета на Европа.

Проектът беше отличен като добра практика на национално и европейско ниво, вкл. от Европейската комисия.

Можете да посетите специалния сайт на НеБългарите тук.

Времева рамка: Октомври 2014 – октомври 2015 г.
Партньори: Фрий спийч интернешънъл – водещ партньор, Мулти култи колектив
Финансиране: Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство

EEA_Grants_JPG_4642_1