Menu Filter

MKK_promo_NEW

Какво е Мулти култи картата?

Инициативата Мулти култи карта е проект на Сдружение Мулти култи колектив. Стартира през 2013 г. и представлява хартиена и онлайн карта, на която са картографирани автентични чуждестранни ресторанти, магазини, пекарни, сладкарници от над 20 държави от целия свят. Всички чуждестранни собственици/главни готвачи на заведенията в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Благоевград и Пазарджик споделят парченце от своята лична история, разказват за любимите ястия от детството си, признават кое харесват в България и кое им липсва от родината и така ни стават близки. Тяхната история е илюстрирана от художниците от Компот колектив. Инициативата дава видимост на кулинарното и културното многообразие, както и подпомага икономическата интеграция на мигрантите и бежанците. Към март 2016 г. хартиената карта е разпространена в София в тираж от 40 000 бр., а онлайн версията й има близо 200 000 уникални посетители. Медийният интерес към проекта е огромен и той е отразен от над 40 национални и регионални медии. Инициативата е обявена за добра практика от Европейската комисия и е номинирана за Проект на годината 2014 на Фондация Лале.

Какви обекти могат да бъдат включени в Мулти култи картата? 

Главният критерий е автентичност – собственикът или главният готвач на заведението/магазина да е от съответната страна на произход и да предлага автентични храни и напитки.

Как си партнирате със собствениците/готвачите от Мулти култи картата?

Развиваме устойчиви многопластови партньорства и  те редовно участват и в други проекти:

- Представят автентични рецепти от тяхната страна на произход;
- Водят кулинарни курсове;
- Стават домакини на Мулти култи китчън събития;
- Приготвят храна за Мулти култи кетъринг;
- Участват в различни събития, организирани от нас и трети лица;
- Организираме им медийни участия.

Къде да следя за актуални новини? 

Публикуваме всичко на фейсбук страницата ни.

Как да се свържа с вас? 

Пишете ни на info@multikulti.bg


gerb_sofia_col-165 unhcr_web FRGI-165 EEA_Grants_JPG_4642_1

 

През 2016 г. проектът се развива само с подкрепата на частни дарители.

През 2015 г. проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на НПО в България по ФМ на ЕИП в рамките на проект „Увеличаване на капацитета на НПО за прилагане на Мулти култи китчън модела в 6 български града“.

През 2014 г. проектът се изпълнява с финансовата подкрепата на Столична община, Програма Европа 2014 и Върховния комисариат за бежанците на ООН.

През 2013 г. проектът е финансиран от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2013 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата – 2019 г. Настоящата карта стана възможна и благодарение на помощта на Фондация „Работилница за граждански инициативи“, чрез фонд „Дарителски кръг – Развитие“.