Menu Filter

Авразия Турска закусвалня с отлично качество на храната и обслужването

Авразия

София, бул. Христо Ботев 42
+359 2 950 6159
09:00 - 23:00
(пон - нед)
  • Вид: Ресторант
  • Препоръчано от Мулти Култи
  • Подходящо за вегетарианци
  • Плащане с карти

Етикети: авразия, турски ресторант

Явуз Окулмуш е дошъл в България преди 7 години, а от 27 години се занимава с ресторантьорство. Казва, че късметът го е довел в България. „Мой приятел ме покани да видя мястото, защото знаеше, че разбирам от тези неща. Стъпил веднъж, не съм излизал повече оттук.”

Най-много харесва в България спокойствието.

Най-много му липсва от родината и по-специално от неговия роден град Карс специалитетът от гъска (Karsin ozel Kaz yemegi).

Любимите му ястия от детството са ериште чорбасъ (eriste corbasi) – супа с юфка, и мантъ (manti) – подобни на пелмени с пълнеж, поляти с кисело мляко, масло и чесън.

(продължете надолу с интервюто)

03_Avrasia_47x67

Ресторантът е открит през 2007 г. Името на ресторанта идва от земите между Азия и Европа и носи символиката на съчетанието между най-доброто от Изтока и Запада.

Ресторантът предлага изключително богат избор от ястия (над 1000 според Явуз), като менюто се сменя всяка седмица. Ястията, които са по-различни от другите турски ресторанти, са например ирмик татлъсъ дондурмалъ (irmik tatlisi dondurmali) – десерт от грис с пълнеж от сладолед; сарай кебап (saray kebabi), пилешки сарми Авразия (Avrasi tavuk sarmasi) и пиле Топкапъ (pilic Topkapi).

В ресторанта спазват оригиналните рецепти, вкл. внасят директно от Турция месото с лой на специална порода овце за адана, а също и доматеното пюре.

Най-честите посетители на заведението са разнородни, както българи, така и много турци, араби и други чужденци.

Интервю и снимки: Ан Фам
Илюстрация: Весела Данчева за Компот колектив
30 ноември 2013 г.