Menu Filter

Егур, егур Изискан арменски ресторант с внимание към детайла и превъзходна кухня

Егур, егур

Ул. Три уши 8, София
+359 88 411 3600
  • Вид: Ресторант
  • Подходящо за вегетарианци
  • Плащане с карти

Етикети: арменски ресторант, егур, хилда казасян

Хилда Казасян умее отлично поне две неща – да пее и да развива ресторант. Първият Егур, егур отваря преди около 10 г. на ул. Шейново в София и оттогава има хиляди клиенти, които го посещават заради отличната кухня и елегантната спокойна атмосфера. Днес Егур, егур се намира на ул. Три уши и е истинска наслада за всички сетива.

(продължете надолу за интервюто)

33_Egur-Egur_47x67

Хилда Казасян е трето поколение българка и се чувства такава. В същото време се чувства и арменка и смята за огромен плюс някои от основните характеристики на този етнос – широкоскроеността и заставането над дребнотемието. „Без това трудно се оцелява”, усмихва се. Вече няма роднини в Армения – всички са се разпръснали по различни точки на света, а голямата част от тях са в Калифорния. „Наскоро участвах на един фестивал в Ереван и ми стана тъжно, че вече нямам никакви близки в Армения”, споделя.

Идеята да направи арменски ресторант идва преди десетина години, защото в дома на Хилда винаги е било пълно с приятели и всички те си умирали за манджите на нейната арменска баба. Първият ресторант Егур, егур на ул. Шейново отваря преди около 10 г., после се разширява на ул. Добруджа, след това Хилда Казасян отваря Етно ресторанта на ул. Алабин, а на ул. Три уши Егур, егур се помещава от октомври 2013 г. Всички рецепти в менюто са на нейната баба. Те са много специфични, тъй като различните арменски фамилии имат различни тънкости на готвене.

„Името Егур, егур идва от едно детско стихотворение, единственото, което знаех на арменски. Моя много близък приятел Коко Каменаров често ми го казваше: „Пиленце, пиленце, ела, ще ти дам бонбонче”. „Пиленце” не отиваше, „бонбонче” не отиваше, а „ела, ела” ми хареса много, което е „егур, егур” всъщност.”

Според Хилда си струва човек да посети мястото първо заради самата нея (тя доста често е там). Второто е вкусната автентична кухня, а третото – чудесната атмосфера. Мястото привлича определен кръг хора и клиентите някак се припознават и това прави прекарването им приятно. Всички те са хора с вкус – към хубава храна, хубавото вино и хубавото прекарване. „Ресторантът не е само ядене, той е точно прекарване и мисля, че сме се погрижили за всички детайли”, доволна е Хилда. По-голямата част от клиентите са българи, но всеки ден има и чужденци от различни държави. „Най-истинската реклама за мен е тази от уста на уста”, споделя певицата.

Арменската кухня е много пикантна, ароматна, вкусна, но за съжаление никак не е диетична. Характерна е смесицата между леко сладникавото и соленото – в някои солени ястия се слагат сладки подправки като стафиди, канела… Едно от любимите арменски ястия на Хилда е мантъ – пелмени с цедено кисело мляко, джоджен, чесън и много масло – „Става нещо фенонемално!”, отбелязва Хилда със светнали очи. Кешкекът също – харектерна арменска манджа от накъсано пилешко и булгур, залято с цвърчащо масло и кимион. Също така лозовите сармички със стафиди – те са дълги и тънки като пурички.

Когато обсъждаме българската кухня, Хилда казва: „Трудно е да се говори за българска кухня, защото тя е „крадена” от много места, няма ярък образ. Аз я харесвам, разбира се. Няма нищо по-добро от една хубава скара. Много обичам и българските зелеви сармички”.

Интервю: Бистра Иванова
Снимки: Стефан Сучев
Илюстрация: Мила Лозанова за Компот колектив
14 ноември 2014 г.