Menu Filter

Ербил Всички типични продукти на близкоизточната кухня - ориз, боб, леща, нахут и подправки

Ербил

София, ул. Цар Симеон № 92
+359 88 271 3874
09:00 – 20:00
(пон – съб)
10:00 – 18:00
(нед)
  • Вид: Магазин

Етикети: ербил, кюрдски магазин

Салар Шариф е млад кюрдски журналист. Преди време е ръководел икономическата секция към новините на кюрдска телевизия в регион Кюрдистан. Говори чудесен английски и е изключително начетен и приветлив.

Преди 4 години се оженил за българка в Гърция, но решили окончателно да дойдат да живеят в България през 2012 г. Отворил магазина за хранителни стоки и животът му се обърнал на 180 градуса. „Въпреки това за мен е важно да бъда себе си. В Близкия Изток това е невъзможно. – казва Салар. – И в момента в регион Кюрдистан можеш да говориш каквото си искаш, можеш да плюеш по управляващите, по президента и правителството, никой дори няма да те слуша. Но имаш културни ограничения. Не можеш да пушиш навсякъде, не можеш да пиеш навсякъде, бяхме с жена ми на почивка в друг град и не ни дадоха да спим в една стая, защото тя е българка, а не кюрдка, иначе като сме женени, на нейната лична карта щеше да пише моето име и на моята – нейното. И аз не можах да убедя рецепциониста, че сме женени и в крайна сметка спахме в различни стаи. Освен това температурата е 52 градуса през лятото, знаете. Въздухът е прашен и тежък. Затова решихме с жена ми да живеем в България.”

(продължете надолу с интервюто)

23_ Erbil_47x67

Най-много му харесва климатът тук. „И хората не са расисти. Бил съм и в Германия, и в Швейцария – там не ми харесва. България е между две култури – средноизточната и европейската, и носи белезите и на двете.”

Няма любими български ястия, но много харесва домашно приготвените лютеница, кисело мляко и мед, а също и домашните ракии и вина.

От родината най-много му липсва майка му. „Понякога ме хваща яд и се опитвам да не тъгувам по семейството си, защото съм им обяснявал как могат да живеят добре и свободно в Европа. Те имат възможността, имат парите, но не искат. Но все пак не мога да не кажа, че много ми липсва майка ми.”

Любимото му кюрдско ястие от детството е долма (dolma) – подобни на българските лозови сармички, но пълнени с много лук, телешка или агнешка кайма, ориз, чушки и подправки.

Магазинът е открит през 2012 г. Ербил е столицата на регион Кюрдистан, понастоящем автономен регион в Ирак. Салар Шариф е роден в Ербил и много обича страната си, затова е кръстил така магазина си. „По този начин всеки кюрд, който мине, знае, че магазинът е на кюрд.” – усмихва се Салар.

Именно затова най-честите му клиенти са кюрди, близо 80%, останалите са по равно българи и араби, турци и други чужденци. Понеже Ербил говори добре няколко езика и се разбира лесно с всички, в магазина му идват всякакви хора.

Продуктите, които могат да се открият в магазина, са най-базовите храни за Близкия Изток – ориз, боб, леща, нахут. „Това са първите агрокултури на човечеството, открити в Месопотамия, земите между реките Тигър и Ефрат – там, откъдето кюрдите произлизаме. Това са храни, които са най-естествени, най-здравословни за човека. – разказва Салар. – Внасяме тези продукти директно от местата, където най-първо са били открити, вкусът и ароматът им е съвсем друг, много по-натурален и истински. Вносът е много труден, защото знаете, че по тези земи в момента се водят войни. Никой не се занимава със земеделие в момента.”

Интервю и снимки: Ан Фам
Илюстрация: Иван Богданов за Компот колектив
30 ноември 2013 г.