Menu Filter

ДжоВан Холандският пекар Малка ароматна пекарна, в която ще намерите топли багети и типични холандски печива

ДжоВан Холандският пекар

София, ул. Ангел Кънчев № 37
+359 88 588 6190
08:00 - 20:00
(пон - съб);
09:00 - 15:00
(нед)
  • Вид: Пекарна
  • Препоръчано от Мулти Култи

Етикети: джован, холандска пекарна

Джон Хулсбош дошъл в България през 2003 г. по доброволческа програма, а през 2005 г. отворил холандската пекарна, като я контролирал от разстояние с местен управител, но решил да дойде да живее в София преди 2 години и лично да се заеме с управлението на бизнеса си.

Най-много харесва в България спокойствието. „Хората не са така стресирани. Аз работя в пекарната си в центъра, живея на отсрещния ъгъл. Животът тук е много спокоен, можеш да намериш малки скрити места да пиеш сутрешното си кафе и да хапнеш приятен обяд. Много ми харесва центърът на София.”

Любимото му българско ястие е пълнени чушки, но най-вече оценява българските вина и питиета.

(продължете надолу с интервюто)

20_ Jovan_47x67pdf

Най-много му липсва от родината климатът. „Сезоните в Холандия са по-ясни и по-дълги, обичам есента там. Бих казал също, че ми липсват холандските сирена, но и тук можеш да откриеш много хубав кашкавал, ако попаднеш на добра мандра от планините или може би манастирите.”

Любимото му традиционно ястие от детството се казва хутспот (hutspot) от град Лайдън (Leiden) – зимно ястие от картофи, моркови, запечен лук и кюфтенца. „Много семпло вкусно ястие, което обичам да приготвям на приятелите си.” – споделя Джон.

Печивата, които могат да се открият в пекарната, са качествени, прясно изпечени най-различни видове хляб и десерти. „Например багетите – печем ги 6 пъти на ден. Повечето места пекат хлябовете си през нощта и продават през деня, но на мен ми харесва идеята по всяко време на деня да можеш да намериш тук топъл хляб.” Могат да се намерят също много типични холандски печива като гевречета, ябълков пай, кайсиев пай от Северна Холандия, холандски десерт – с шоколад и кокос и със стафиди.

В пекарната спазват оригиналните холандски рецепти, но също развиват собствени рецепти за печивата си. „Не правим компромиси с рецептите – нито с вкуса, нито с продуктите. Опитваме се да предлагаме добри продукти на разумни цени. Искаме нашите клиенти, дори хора, които се издържат с пенсия, да могат да си купуват хубав хляб, без това да им струва цяло състояние. Да го кажем така – парите не би трябвало да са водещи и на първо място, за да произвеждаш добър продукт.”

Най-честите клиентите са българи и най-вече хора, които живеят и работят в района, но идват също около 5 % чужденци и туристи.

Интервю и снимки: Ан Фам
Илюстрация: Кремена Чолакова за Компот колектив
30 ноември 2013 г.