Menu Filter

Котилото Главният готвач и съсобственик Далибор Маринкович пресъздава автентичните вкусове на сръбската кухня

Котилото

ул. Крайречна 26, кв. Драгалевци, София
+359 89 773 6656
11:30 - 22:00
(пон - нед)
  • Вид: Ресторант
  • Препоръчано от Мулти Култи
  • Подходящо за вегетарианци
  • Плащане с карти

Етикети: котилото, сръбски ресторант

Разговаряме с Далибор Маринкович или за по-кратко Даци, който е единият собственик и майсторът на скарата в ресторант „Котилото”.

Той е дошъл в България преди 9 г., поканен да работи като готвач в сръбски ресторант. Тук се запознал с настоящата си съпруга, която е българка и наполовина азиатка, с майка от Казахстан. Имат момиченце на 2 г., казва се Милице.

Най-много харесва в България хората и манталитета. „Сърби и българи, ние сме много “сличен” народ, много сме сходни – като традиции, ястия, начин на хранене, манталитет, култура, обичаи. Много сме близо едни до други – ето Сърбия е само на 60 км оттук.” – казва Даци. – “Тук не се чувствам далеч от родното си място.”

Любимото му българско ястие е супа топчета, която съпругата му приготвя.

(продължете надолу с интервюто)02_Kotiloto_47x70

Най-много му липсва от Сърбия родният дом, в който е отраснал, роднините и близките. Любимото му ястие от детството е ущипци (ushtiptsi) – кебапчета с кашкавал и бекон, леко пикантни и запечени на скара.

Ресторантът е открит през 2011 г. Даци и Йонко кръстили ресторанта си „Котилото”, защото, както казва Даци, двамата са от едно котило, една кръвна група, нищо че той е сърбин, а Йонко е българин. „Много добре работим заедно и се разбираме, отличен екип сме с Йонко.”

Мястото е специално най-първо заради популярната сръбска скара на дървени въглища. „Сърбите се славим с това, че даваме големи порции. Защото първо се хранят очите, после се храни душата. – усмихва се Даци. – Ястията ни са големи, красиво подредени, украсени, за да може нашите клиенти да си тръгнат доволни и нахранени.” Освен храната, ресторантът представя и автентичния сръбски дух и начин на живот. Всяка година Даци и неговият български съдружник пресъздават легендарния сръбски събор Гуча в ресторанта си, като организират специална музикална програма с оригинален сръбски оркестър.

Даци не променя рецептите, за да се харесват повече на българския вкус, а следва традицията и автентичността на сръбската кухня. „Българите много пътуват в Сърбия, имат и приятели сърби – веднага ще усетят, ако не предлагам ястията 1:1, както са в Сърбия.” – казва Даци. Той има също така и авторски ястия, които предлага в заведението.

Най-честите посетители на заведението са поравно българи и чужденци. „Често наши гости българи водят чужденци тук, за да им покажат балканския манталитет, начин на хранене и вкусни ястия.”

Интервю: Ан Фам
Фото: Стефан Сучев
Илюстрация: Дмитрий Ягодин за Компот колектив
30 ноември 2013 г.