Котилото Главният готвач и съсобственик Далибор Маринкович пресъздава автентичните вкусове на сръбската кухня
- http://multikulti.bg/map/wp-content/uploads/2016/09/MG_0177-654x435.jpg
- http://multikulti.bg/map/wp-content/uploads/2016/09/MG_0189-654x435.jpg
- http://multikulti.bg/map/wp-content/uploads/2016/09/MG_0180-654x435.jpg
- http://multikulti.bg/map/wp-content/uploads/2016/09/MG_0190-654x435.jpg
- http://multikulti.bg/map/wp-content/uploads/2016/09/MG_9416-Copy-654x435.jpg
- http://multikulti.bg/map/wp-content/uploads/2016/09/MG_9432-Copy-654x435.jpg
- http://multikulti.bg/map/wp-content/uploads/2016/09/MG_9400-Copy-654x435.jpg
Котилото
ул. Крайречна 26, кв. Драгалевци, София
(пон - нед)
- Вид: Ресторант
- Препоръчано от Мулти Култи
- Подходящо за вегетарианци
- Плащане с карти
Етикети: котилото, сръбски ресторант
Разговаряме с Далибор Маринкович или за по-кратко Даци, който е единият собственик и майсторът на скарата в ресторант „Котилото”.
Той е дошъл в България преди 9 г., поканен да работи като готвач в сръбски ресторант. Тук се запознал с настоящата си съпруга, която е българка и наполовина азиатка, с майка от Казахстан. Имат момиченце на 2 г., казва се Милице.
Най-много харесва в България хората и манталитета. „Сърби и българи, ние сме много “сличен” народ, много сме сходни – като традиции, ястия, начин на хранене, манталитет, култура, обичаи. Много сме близо едни до други – ето Сърбия е само на 60 км оттук.” – казва Даци. – “Тук не се чувствам далеч от родното си място.”
Любимото му българско ястие е супа топчета, която съпругата му приготвя.
(продължете надолу с интервюто)
Най-много му липсва от Сърбия родният дом, в който е отраснал, роднините и близките. Любимото му ястие от детството е ущипци (ushtiptsi) – кебапчета с кашкавал и бекон, леко пикантни и запечени на скара.
Ресторантът е открит през 2011 г. Даци и Йонко кръстили ресторанта си „Котилото”, защото, както казва Даци, двамата са от едно котило, една кръвна група, нищо че той е сърбин, а Йонко е българин. „Много добре работим заедно и се разбираме, отличен екип сме с Йонко.”
Мястото е специално най-първо заради популярната сръбска скара на дървени въглища. „Сърбите се славим с това, че даваме големи порции. Защото първо се хранят очите, после се храни душата. – усмихва се Даци. – Ястията ни са големи, красиво подредени, украсени, за да може нашите клиенти да си тръгнат доволни и нахранени.” Освен храната, ресторантът представя и автентичния сръбски дух и начин на живот. Всяка година Даци и неговият български съдружник пресъздават легендарния сръбски събор Гуча в ресторанта си, като организират специална музикална програма с оригинален сръбски оркестър.
Даци не променя рецептите, за да се харесват повече на българския вкус, а следва традицията и автентичността на сръбската кухня. „Българите много пътуват в Сърбия, имат и приятели сърби – веднага ще усетят, ако не предлагам ястията 1:1, както са в Сърбия.” – казва Даци. Той има също така и авторски ястия, които предлага в заведението.
Най-честите посетители на заведението са поравно българи и чужденци. „Често наши гости българи водят чужденци тук, за да им покажат балканския манталитет, начин на хранене и вкусни ястия.”
Интервю: Ан Фам
Фото: Стефан Сучев
Илюстрация: Дмитрий Ягодин за Компот колектив
30 ноември 2013 г.