Menu Filter

Ла Кав Малък магазин, добре зареден с бутикови вина, брендита и ликьори от цяла Франция

Ла Кав

София, ул. Димитър Хаджикоцев 59
+359 88 835 6213
10:00 - 19:30
(пон - съб)
  • Вид: Магазин
  • Плащане с карти

Етикети: ла кав, френски магазин за вино

Антони Пере дошъл в България преди 10 г. като турист, много му харесало и решил да остане и да отвори магазин за вино. Съпругата му е българка.

Най-много харесва в България природата и климата. „Аз съм от Северна Франция, до океана, а там само вали.” – усмихва се Антони. Любимите му български ястия са гювеч и каварма.

(продължете надолу с интервюто)

18_LaCave_47x67

Най-много му липсва от родината морските дарове, качествените меса и френската кухня като цяло.

Любимото му традиционно френско ястие от детството е потафо (pot-au-feu) – зимно ястие със задушено телешко с моркови, ябълки, зеле, праз лук, целина, ряпа. „Много домашно и семейно френско ястие!”

Магазинът е открит през 2005 г. На френски La Cave означава „Избата”, оттам идва и името на магазина. Във Франция така се наричат по принцип и магазините за вина. Самият магазин е малък, продълговат и затъмнен, поддържа се ниска температура, за да се запазят вината в най-добрата им форма и действително наподобява изба.

Вината, които се предлагат, са изключително и само френски, внесени директно от Франция. Най-силно той препоръчва бургунските вина, които са най-добрите на пазара. Предлагат също арманяк, коняк и т.н., но най-специалното на магазина е, че предлага много бутикови вина, а не такива, които се срещат по супермаркетите.

Най-честите клиентите са българи.

Интервю и снимки: Ан Фам
Илюстрация: Весела Данчева за Компот колектив
30 ноември 2013 г.