Menu Filter

Летранже Насладете се на подбраните според сезона класически френски ястия и най-добрите френски вина и сирена

Летранже

София, ул. Цар Симеон 78
+359 88 752 3376
12:00 - 15:00
18:00 - 22:00
(пон - пет);
18:00 - 22:00 (съб)
  • Вид: Ресторант
  • Плащане с карти

Етикети: летранже, френски ресторант

Оливие Рош дошъл в България през 1999 г. Запознал се с настоящата си съпруга Митана Бонева и заедно решили да живеят и работят в България.

Най-много харесва в България климата. Любимото му българско ястие е шкембе чорба.

Най-много му липсват от родината френските сирена, затова лично внася директно оттам сирената за своето заведение. Любимото му ястие от детството е печен агнешки бут, приготвян от баба му.

(продължете надолу с интервюто)

06_L'Etranger_47x67

Бистрото е открито през 2001 г. Една вечер със съпругата му се возили в трамвай в София и се чудели за име за бъдещото си бистро. Митана е от Варна, а Оливие – от Франция. В онзи момент L’Etranger (в превод „Чужденецът”) им звучало най-подходящо за име на заведението.

Ястията, заради които си струва човек да посети заведението, са оригиналните френски сирена и червените меса – говеждо и патешко.

Твърди, че адаптира ястията към българския вкус повече отколкото му се иска. Въпреки това L’Etranger е едно от най-автентичните френски бистра в София според доста професионални и любители кулинари.

Най-честите посетители в заведението са българи и чужденци, които живеят в България. Съотношението е 50:50, като през лятото има и доста чуждестранни туристи.

Интервю и снимки: Ан Фам
Илюстрация: Весела Данчева за Компот колектив
30 ноември 2013 г.