Песто Малко италианско бистро с прекрасни свежи салати, садвичи панини, кроасани, хубаво кафе и вино
- http://multikulti.bg/map/wp-content/uploads/2014/12/MG_7568-2-654x435.jpg
- http://multikulti.bg/map/wp-content/uploads/2014/12/MG_3397-copy-654x435.jpg
- http://multikulti.bg/map/wp-content/uploads/2014/12/MG_7573-654x435.jpg
- http://multikulti.bg/map/wp-content/uploads/2014/12/MG_7567-654x435.jpg
- http://multikulti.bg/map/wp-content/uploads/2014/12/MG_3380-654x435.jpg
- http://multikulti.bg/map/wp-content/uploads/2014/12/MG_3385-654x435.jpg
- http://multikulti.bg/map/wp-content/uploads/2014/12/MG_3389-654x435.jpg
- http://multikulti.bg/map/wp-content/uploads/2014/12/MG_3388-654x435.jpg
Песто
Ангел Кънчев 18А, София
- Вид: Ресторант
- Препоръчано от Мулти Култи
- Подходящо за вегетарианци
Етикети: италиански ресторант, песто
Сгушено на ъгъла на ул. Ангел Кънчев и ул. д-р Георги Вълкович се намира едно приказно местенце с красиви завески, саксийки босилек, небрежно разхвърляни готварски книги, мноого от красивите порцеланови чащи на Екатерина Лашова, високи столчета и неустоимо усещане за свежест. Бистрото предлага впечатляващо разнообразие от свежи салати, които се сервират с лъжица, както и знаменитите сандвичи панини. Собственикът Марио винаги е там – понякога реже авокадо и киселец зад бара, а друг път дълго се смее с италианските си приятели и клиенти пред заведението.
(продължете надолу за интервюто)
Марио Монтесоро дошъл в България преди 10 г. Тогава се занимавал с внос на шоколад. Запознал се е с приятелката си българка в Генуа и после заедно дошли в България. Имат си детенце на 2 г., което е с италианско и българско гражданство. “Това е бъдещето”, казва Марио.
Бистрото е отворено през март 2014 г. Казва се Песто, защото пестото идва от Генуа. Бистро означава малък семеен ресторант, а не по-нисък клас ресторант. В бистрото отношението е директно с този, който приготвя нещата, готвачът не е скрит в кухнята. Такъв е и Марио.
Мястото си струва да се посети заради италианските сандвичи панини, които са алтернатива на пица и се сервират с прибори. Хлябът е направен от жив квас по собствена технология. Повечето салати са италиански рецепти, но някои са обогатени с български продукти, които не се ползват в Италия като киселец и лапад. “На българския пазар има много качествени плодове и зеленчуци”, отбелязва Марио. Салатите се сервират с лъжица, което е запазена марка на заведението. Някои са с 50 % плодове и 50 % зеленчуци. Когато сервират чаша вино, от Песто предлагат кростини с домати, които сами си приготвят. В момента предлагат и италиански крем супи, чиито крутони приготвят сами, като ги запичат със зехтин, чесън, подправки, червен пипер, чубрица.
Клиентите са 70 % българи, които знаят английски и пътуват извън България, а останалите са италианци и други чужденци, които познават и харесват този тип заведения.
Марио не познава много добре българската кухня, защото ресторантите масово предлагат пиле с картофи, т.е. не автентична българска кухня. Харесва кюфтета. Според него най-хубавите неща са най-семплите. Даже в едно най-обикновено панини, ако сложиш хубав хляб, хубав салам, хубав зехтин, хубав домат, то е обикновено, но е много вкусно. Най-важно е храната да бъде качествена и да носи удоволствие, смята Марио.
Интервю: Бистра Иванова
Снимки: Стефан Сучев
Илюстрация: Весела Данчева за Компот колектив
14 ноември 2014 г.