Menu Filter

Финикия Не само най-доброто от ливанската кухня, но и цялостно потапяне в приказния свят на Ориента

Финикия

София, ж.к. Зона Б-5, ул. Осогово, бл. 5
+359 88 863 2920
11:30 – ...
(пон - нед)
  • Вид: Ресторант
  • Подходящо за вегетарианци
  • Плащане с карти

Етикети: ливански ресторант, финикия

Фатима Хаджи и съпругът ѝ дошли да живеят в България през 1993 г. Преди това са идвали като туристи и много им харесало. Преценили, че тук могат да правят бизнес сравнително лесно и евтино и се преместили от Ливан.

Най-много ѝ харесва в България климатът, спокойствието, хората и това, че е близо до Ливан – само на 2 часа път.

Няма любимо българско ястие, защото не яде свинско месо, а само халал месо и затова не е пробвала нищо от българската кухня.

Най-много ѝ липсва от родината семейството.

Любимото ѝ ястие от детството е фуль (ful) – представлява ястие от варена бакла с подправки, приготвено като салата.

(продължете надолу с интервюто)

07_FornoChipollini_47x67pdf

Ресторантът е открит през 1999 г. Преди това със съпруга ѝ държали малък ресторант на ъгъла на ул. Неофит Рилски и бул. Витоша, като там предлагали повече храна за вкъщи, имали само 2 масички.
Името на ресторанта идва от финикийския народ, от който произлизат ливанците.

Клиентите им идват тук заради уютната обстановка, гостоприемството на семейство Хаджи и вкусната храна. Мястото предлага и страхотни ливански десерти, специалната ливанска ракия „арак” и наргилета. Трите задължителни ястия са табуле (салата от магданоз), къбби (kebbe) – булгур с плънка от кайма в пържен или суров вариант и хумус. Освен това всяка събота ресторантът организира ориенталска музикална програма с песни и танци до зори.

В ресторанта спазват оригиналните рецепти и не променят нищо, защото клиентите им харесват именно автентичността на ястията.

Най-честите посетители на заведението са главно българи (70 %), а също така араби (15 %) и чужденци от всякакви националности.

Интервю и снимки: Ан Фам
Илюстрация: Росица Ралева за Компот колектив
30 ноември 2013 г.