Menu Filter

Пицария Тентационе Вкусна, свежа, домашна сицилианска кухня

Пицария Тентационе

Бул. Св. Партиарх Евтимий 130, Стара Загора, България
+359 88 543 8018
10:00 - 23:00
(вт - нед)
  • Вид: Ресторант

Пицария Tentazione е мястото, където хората не са просто клиенти. Тук ставаш част от семейството на Ани и Доменико. Ани посреща с широка усмивка. Доменико със сигурност няма да остане скрит в кухнята. Често се случва той да донесе храната до масата и да ти пожелае добър апетит или да обсъди с теб някаква „странна” комбинация, която си пожелал.  Ако не си се появявал известно време, по-добре се обади, защото тук ще се притесняват дали си добре. Общувала съм с хора, които говорят с любов за храната. Но при Ани и Доменико има нещо повече. Те сякаш се обясняват в любов един на друг чрез хранта.

(продължете надолу за интервюто)

Zagora_Domenico_47x67

Доменико е от Сицилия.  Рибера. Провинция Агридженто. Казва, че кухнята винаги е била неговата страст. Още от малък. Освен това винаги е бил предприемач. Човек, който иска да създава.

Не винаги обаче се е занимавал професионално с готвене. Още на 18 г. създава първата си фирма. Поема от бизнеса на баща си. Много скоро Сицилия му става „тясна”. „Усещах, че не мога да развия там пълния си потенциал” – казва Доменико и ми разказва подробно търсенията си.  За първото заминаване в САЩ. За опита, който трупа в Северна Италия. За трудността да се адаптира. И за връщанията у дома в родната Сицилия.

„За сицилианските семейства е много сериозна загуба един от синовете да замине”.

Намира щастието си в Модена. Създава бизнес там и решава да се установи трайно. Първата си собственост купува в Мирандола.  „Мястото беше богато. Всичко, което човек си помислеше, че може да създаде, се случваше. Нямаше пречка да не се случи. Когато уредих тези важни неща за живота ми, оставаше да намеря любовта. През 2002 г. срещнах съпругата ми и тя успя да извади от мен най-доброто, на което съм способен. Да създам семейство. И за да покажа, че съм добър съпруг и баща, се посветих на кухнята. И така постепенно открих, че съм добър в това. Когато готвиш само за себе си, не можеш да прецениш колко добре се справяш. Само когато започнеш да го правиш за други хора, се вижда на какво си способен.”

Ани се смее. „Ухажваше ме чрез кухнята. Така запали и мен”.  Ани е от България. Преди да срещне Доменико, казва, че не се интересувала от готвене. Постепенно Ани започва задълбочено да се интересува и става „професионалист в сладкарството”, както не без гордост я нарича Доменико.  Приятелите им започват да ги канят в домовете си, за да готвят за тях. Така постепенно те стават все по-уверени и започват да си представят, че някой ден биха могли да имат заведение за хранене. След като се появяват и децата, си обещават, че преди да станат на 50, ще си направят ресторант.

„България ми хареса от първия път. Като климат, като пейзажи – много прилича на Сицилия.”

Има дата, която никога няма да забравят. На 20 май 2012 г. семейството им се озовава в епицентъра на земетресение със сила 6 по скалата на Рихтер. Това променя живота им за миг. „Живи сме по чудо. Не може да се разкаже. Разбираш за секунди кои са истински важните неща в живота.”

Така идват в България. И постепенно създават Pizzeria Tentazione. Доменико обича семплата храна. Не готви пикантно, защото смята, че така се блокират вкусовете. Идеята му е да предлага вкусна, прясна домашно приготвена храна. Всичко се прави по рецепти, характерни за родната Сицилия. Освен изкушенията (tentazione в превод означава изкушение) от менюто (брускети, пици, фокачи, различни видове паста), тук често  можете да опитате от домашната наденица на Доменико или от маринованите чесънчета.  Подходящо е както да пиеш истинско сицилианско кафе от Рагуза набързо с приятели, така и да вечеряш уютно след работа с чаша регионално вино. Тук идват хора, които ценят истинската храна. Същественото. А не опаковката. И българи, и чужденци.

Интервю: Райна Митева за Сдружение Нагоре
Снимки: Дейвид Лийстръм за Сдружение Нагоре
Илюстрация: Инна Павлова за Компот Колектив
30 ноември 2015 г.