Menu Filter

Ресторант Индия Оазис с вкуса на мистериозна Индия

Ресторант Индия

Ул. Петко Каравелов 34, Пловдив, България
+359 32 207148
11:00 - 23:00
(пон - нед)
  • Вид: Ресторант
  • Подходящо за вегетарианци
  • Плащане с карти

Етикети: индийски ресторант, Индия, Пловдив

Разположено в самото сърце на Пловдив, ресторант Индия предлага автентична храна и атмосфера. Собственикът Томи е живял дълги години във Франция, но е  неразривно свързан и с Индия, родом откъдето е съпругата му. Любовта към индийската култура въобще, Томи пренася в цялостното си отношение към облика на ресторанта. Интериорът до най-малки детайли е съобразен с екзотиката на далечна Индия, като за тази цел Томи докарва всички предмети от страната. Негова приятелка художничка се е погрижила за рисунките по стените на Бог Ганеш, както и типичните индийски мотиви.

(продължете надолу за интервюто)

Plovdiv_India_47x67

За вкусната кухня Томи разчита на трима готвачи от Индия, с двама от които ние разговаряхме. Джаянти и Нарендер идват по покана на Томи, специално за да готвят в ресторанта. Предпочитат да работят с пресни продукти. Джаянти приготвя ястията строго следвайки традициите на националната си кухня, докато Нарендер е истински изобретател и артист, със задоволство отбелязват Томи и управителят Петър.

Джаянти пристига в България преди 1 г. за откриването на ресторанта, а Нарендер е тук от няколко месеца поради разрастването на ресторанта. И двамата харесват много България, макар и да не я познават добре. Харесва им да се разхождат из Пловдив. Всяка сутрин могат да бъдат забелязани да правят сутрешния си крос край бреговете на река Марица. Нарендер отбелязва, че климата на страната много му допада, защото не е толкова горещо колкото в Индия. Не познават добре българската кухня, но Нарендер споделя, че му харсева мусаката, макар да я мисли за гръцко ястие.

И на двамата родината не им липсва, защото често поддържат връзка с близките си по Скайп. Липсват им обаче някои продукти, които се намират в Индия, а тук – не. Също така и продукти, които могат да се намерят в Индия пресни, тук пристигат пакетирани, което затруднява прецизността към работата им. Затова пък Томи се стреми да осигурява необходимото, директно от Индия.

Джаянти споделя, че в детството любимото ястие му е било kheer (киир). Това е познатото у нас мляко с ориз, но с различни подправки и плодове. За Нарендер всичко, което е приготвяла майка му, е било негово любимо ястие и осбено къри с тиква и кисело мляко. Мотивът, с който се захваща да майстори на територията на готварството, е че в Индия има малко работа, но пък всички имат нужда от храна. Поради тази причина работата като готвач носи голяма сигурност. Той е и човекът, който обича да експериментира и се чувства като истински художник в кухнята.

Това, заради което си струва да се посети ресторанта, са ястията са Пиле Масала, Панир, хлябът Нан, който се изпича в специална глинена фурна Тандур – един от най- здравословните начини за готвене в света. Тестото се разточва и залепва по стените на специална пещ. Това са основните предпочитания и на клиентите. Чужденците са основна част от тях. Според собственика те  познават тази кухня, знаят какво да си поръчат, какво да очакват и на базата на това, което са консумирали, правят своята оценка, която винаги е завръщане в ресторанта.

Готвачите предлагат типичния индийски вкус. Това, което съобразяват с българския, е степента на лютивост. Още при поръчката на клиентите се дава възможност да изберат колко лютиво да е ястието.

Томи, Петър и неговите индийски готвачи са страхотен екип, който заедно се грижи за екзотичния оазис в Пловдив. Намерението е да популяризират индийската култура и чрез честването на различни индийски празници и ритуали.

Интервю: Дани Коцева за Съюз за независимо творческо общуване
Снимки: Младежка фотографска група за Съюз за независимо творческо общуване
Илюстрация: Кремена Чолакова за Компот Колектив
30 ноември 2015 г.