Menu Filter

Спайс хаус Индийски ресторант, чийто екип обръща специално внимание на качеството на продуктите и подправките

Спайс хаус

София, ул. Хан Аспарух 3
+359 87 614 5372
12:00 - 23:00
(пон - нед)
  • Вид: Ресторант
  • Препоръчано от Мулти Култи
  • Подходящо за вегетарианци

Етикети: индийски ресторант, спайс хаус

„Да отидеш на ресторант е като да отидеш на лекар. Правилните подправки в правилното количество и съотношение лекуват тялото. Много е важно да се грижим за здравето си”, продължава Судир Претап Сингх, един от собствениците на ресторант „Спайс хаус”. Тъкмо се е завърнал от Световна конференция на подправките в Индия и има много неща да сподели: „Всеки готвач трябва да познава много добре свойствата на подправките. Например куркумата има доказано антираково действие. Тя е най-важната в индийската кухня. Няма такава манджа без куркума. Болестите се лекуват и с джинджифил. Ако сервираш хубава храна с качествени продукти и подправки, хората ще бъдат здрави и ще се насладят.”

(продължете надолу за интервюто)

27_SpiceHouse

Индийският ресторант „Спайс хаус” отваря врати в края на 2013 г., плод на съвместните усилия на индиец, холандец и британец, но Судир всъщност може да се похвали с 20-годишен опит в ресторантьорството и 7 собствени ресторанти зад гърба си.

Родом от Северна Индия, Судир пристига в България през далечната 1988 г. като студент на културен обмен. Студентските години в Техническия университет са времената, към които таи най-хубав спомен, а когатого питаме за любимото му българско ястие, се смее и споделя за малките празници, които са имали тогава, когато в студентския стол сервирали пържоли. Научава се да готви във ваканциите от университета. Тогава прекарва летата в Лондон, където трупа опит в индийските ресторанти и си помага за финансиране на образованието.

Индия рядко му липсва – единствено когато му трябва някоя конкретна подправка или примерно пападум (традиционният индийски чипс), признава, че родината е малко далеч. Но пък винаги има на кого да се обади, за да му изпрати нужното.

Струва си да се посети „Спайс хаус, защото в ресторанта най-важно е продуктите да бъдат качествени: хубаво масло, месо и, разбира се, подправки. Много от продуктите си набавя от Лондон. За един ресторант е важно да зарежда подправки в малки количества за нуждите си, за да бъдат те винаги пресни. Судир признава, че веднъж внесъл цял контейнер от Индия, пълен с ароматни подправки, но количеството било толкова голямо, че накрая се наложило да го изхвърли.

Любимото му ястие от детството е бамята. Много е обичал и хапвал всеки втори или трети ден бамя. Новото меню на ресторанта е на път и в него непременно ще присъства и бамята.

Както в кухнята на „Спайс хаус” можем да срещнем представители на Бангладеш, Индия, Англия и Холандия, така и неговите посетители са много различни хора от всякакви националности, които ценят качествената храна. Храната не е адаптирана към българския вкус. Судир не крие задоволството и изненадата си, че в София има много вегетарианци, които предпочитат да се хранят здравословно с леща и нахут.

Завършваме нашия разговор със съвет да запомним 5-те основни подправки: куркума, кориандър, кимион, къри и червен пипер. А ако решим някога да си приготвим нещо вкусно от индийската кухня, да знаем, че е много лесно. Така Судир научил и монголския си съквартирант от студентските години да прави „индийска манджа”, като запържи лук, чесън, куркума, коринадър, червен пипер, малко домати, малко вода, ориз и пиле. И така до ден-днешен в Улан Батор един баща приготвя на децата си манджата „Судир”.

Интервю: Биляна Панчева
Снимки: Стефан Сучев
Илюстрация: Кремена Чолакова за Компот колектив
26 май 2014 г.