Тюркоаз Насладете се на богатото меню от автентични турски ястия, кафе и баклава
- http://multikulti.bg/map/wp-content/uploads/2013/11/DSCF0172-654x435.jpg
- http://multikulti.bg/map/wp-content/uploads/2013/11/DSCF0176-654x435.jpg
- http://multikulti.bg/map/wp-content/uploads/2013/11/DSCF0167-654x435.jpg
- http://multikulti.bg/map/wp-content/uploads/2013/11/DSCF0169-654x435.jpg
- http://multikulti.bg/map/wp-content/uploads/2013/11/DSCF0171-654x435.jpg
Тюркоаз
София, бул. Братя Бъкстон № 90
(пон - нед)
- Вид: Ресторант
- Плащане с карти
Етикети: турски ресторант, тюркоаз
Таня Думан е българска туркиня, родена и израснала в малко кърджалийско село. През 1989 г. поради политическите събития семейството ѝ заминава за Турция. 13 г. по-късно, въпреки успешната си кариера в Турция, Таня решава да се върне в България и да отвори автентичен турски ресторант в София.
В ресторант Тюркоаз всички готвачи са от Турция. Освен че е собственик и управител на ресторанта, Таня е известна със своята активна обществена и благотворителна дейност. Тя е председател на Сдружението за приятелство на българските и турските жени, което участва в различни благотворителни акции за подпомагане на домове за деца с увреждания, деца, лишени от родителски грижи и домове за възрастни хора.
(продължете надолу с интервюто)
Ресторантът е открит през 2009 г.
Ястия, заради които си струва човек да посети заведението, са на първо място месните ястия – адана кебап, чобан кавърма, агнешки котлети. Голяма част от клиентите са мюсюлмани, които се доверяват на строго спазваните от ресторанта правила за халал месо. Както казал веднъж техен клиент: не е грях да ядеш месо, което не е халал, ако не знаеш – грях е да знаеш и да поднесеш такова. Турското кафе е от качествена фирма със стогодишна традиция, а баклавата се доставя от Турция от най-добрите майстори в Каракьой.
Нагаждат към българския вкус само адана кебапа. В оригиналната рецепта се използва специална порода по-големи агнета, чиято лой придава много интересни вкус и аромат на кебапа, но за българските възприятия те са неприемливи. Всички останали ястия в менюто са напълно автентични.
Най-честите посетители са и българи, и чужденци, като голяма част от тях са дипломати от посолства на мюсюлмански държави в България, а също и чужденци от цял свят.
Интервю и снимки: Ан Фам
Илюстрация: Росица Ралева за Компот колектив
30 ноември 2013 г.