Menu Filter

Тюркоаз Насладете се на богатото меню от автентични турски ястия, кафе и баклава

Тюркоаз

София, бул. Братя Бъкстон № 90
+359 87 815 5070
10:00 - 24:00
(пон - нед)
  • Вид: Ресторант
  • Плащане с карти

Етикети: турски ресторант, тюркоаз

Таня Думан е българска туркиня, родена и израснала в малко кърджалийско село. През 1989 г. поради политическите събития семейството ѝ заминава за Турция. 13 г. по-късно, въпреки успешната си кариера в Турция, Таня решава да се върне в България и да отвори автентичен турски ресторант в София.

В ресторант Тюркоаз всички готвачи са от Турция. Освен че е собственик и управител на ресторанта, Таня е известна със своята активна обществена и благотворителна дейност. Тя е председател на Сдружението за приятелство на българските и турските жени, което участва в различни благотворителни акции за подпомагане на домове за деца с увреждания, деца, лишени от родителски грижи и домове за възрастни хора.

(продължете надолу с интервюто)

03_Avrasia_47x67

Ресторантът е открит през 2009 г.

Ястия, заради които си струва човек да посети заведението, са на първо място месните ястия – адана кебап, чобан кавърма, агнешки котлети. Голяма част от клиентите са мюсюлмани, които се доверяват на строго спазваните от ресторанта правила за халал месо. Както казал веднъж техен клиент: не е грях да ядеш месо, което не е халал, ако не знаеш – грях е да знаеш и да поднесеш такова. Турското кафе е от качествена фирма със стогодишна традиция, а баклавата се доставя от Турция от най-добрите майстори в Каракьой.

Нагаждат към българския вкус само адана кебапа. В оригиналната рецепта се използва специална порода по-големи агнета, чиято лой придава много интересни вкус и аромат на кебапа, но за българските възприятия те са неприемливи. Всички останали ястия в менюто са напълно автентични.

Най-честите посетители са и българи, и чужденци, като голяма част от тях са дипломати от посолства на мюсюлмански държави в България, а също и чужденци от цял свят.

Интервю и снимки: Ан Фам
Илюстрация: Росица Ралева за Компот колектив
30 ноември 2013 г.