Menu Filter

Сяолин Меню с подбрани китайски ястия и отделни вегетариански, здравословни и фитнес секции

Сяолин

София, ул. Гладстон № 28 (вход откъм ул. Цар Асен)
+359 87 816 8752
10:30 - 22:30
(пон - нед)
  • Вид: Ресторант
  • Подходящо за вегетарианци
  • Плащане с карти

Етикети: китайски ресторант, сяолин

Ли Сяолин дошла в България преди повече от 10 г. по програма за специализация, а по-късно останала да завърши докторантура по специалност строителство. В Китай е работела като старши асистент в университета в Шанхай и първоначалното ѝ намерение не е било да остане в България, но „съдбата се намесила”. „Сега вече свикнах тук” – казва тя.

Най-много ѝ харесва в България спокойствието, климатът и природата. „Тук има по-малко хора. В Пекин или Шанхай е абсурдно да се живее, хора до хора, коли до коли. Пътищата са огромни, има по 6 пръстена естакади, ако объркаш лентата, може и дълго да обикаляш, докато излезеш по правилния път. За 10 г. в България, като отида там, нищо не мога да позная. Улиците се промениха, навсякъде големи небостъргачи. Докато България е малка страна, всичко си има – и планина, и море. За няколко часа можеш да отидеш до морето.”

(продължете надолу с интервюто)

13_ Xiaoling_47x67

Любимите ѝ български ястия са постни лозови сарми и тиквеник.

Най-много ѝ липсват от родината близките и роднините. Любимото ѝ ястие от детството се казва цужо тун фънтиао – типично севернокитайско зимно ястие от свинско месо, сготвено с китайско кисело зеле и дебели картофени спагети.

Ресторантът е открит през 2006 г., но г-жа Ли се занимава с ресторантьорство от 1999 г. Името на ресторанта идва от собственото име на г-жа Ли – Сияолин.

Различното, което се предлага в този ресторант, са специалните тематични менюта – вегетарианско, фитнес и диетично меню, има също много специалитети с романтични имена като „Дракон и феникс в любовна хармония” – пилешко месо и риба със соеви кълнове, и „Джъниен тю хуа мантанхун” – свинско с доматен сос, запържено и поднесено като цвете.

В ресторанта спазват оригиналните рецепти, но все пак се съобразяват с българския вкус. „Когато се говори за китайската кухня, трябва да се има предвид района. Например в Шанхай готвят с много захар. Тук хората не харесват такъв вкус. В Северен Китай, например Пекин, пък готвят по-солено и този вкус пасва повече на българите. Освен това в Китай никой не яде пържен ориз със зеленчуци заедно с друго основно ястие. Пърженият ориз се яде самостоятелно на закуска, а основните ястия се ядат с чист бял ориз. Англичани, американци или хора, които са живяли по тези места, идвайки в ресторанта, си поръчват отделните купички бял ориз към основните ястия, но местните българи обичат да ги смесват с пържен ориз, за тях белият ориз е безвкусен. Не е правилно, но така им харесва.”

Най-честите посетители на заведението са хора от цял свят, поради централното местоположение на ресторанта. „Веднъж ни се случи в долния салон да се съберат хора от 8-9 държави – имаше всякакви хора и беше много весело.” – разказва тя.

Интервю и снимки: Ан Фам
Илюстрация: Кремена Чолакова за Компот колектив
30 ноември 2013 г.